Електронна цигара срещу тютюнопушенето

С нейна помощ можете не само да намалите, но и да спрете цигарите окончателно
Електронна цигара срещу тютюнопушенето

Най-добре е да забравим за цигарите с малко повече воля. Но, ако тъй или иначе сте пушачи и търсите още един начин да ограничите вредния навик, ви предлагаме да поразсъждавате над тази сравнително непопулярна опция.

За някои отказването от цигарите е по-лесно постижимо, а други са опитвали какво ли не – спорт, дъвчене на дъвки и ядене на семки, спиране на алкохола и кафето, изолиране от компанията на пушачи... или всичко това накуп, с различен резултат при отделните хора.

От личен опит мога да твърдя, че след спорта, електронната цигара се оказа най-ефективният начин да държа цигарите настрана. Истина е, че сама по себе си тя също поражда зависимост, но с една много съществена разлика – измежду всички вещества, които намираме в една нормална цигара, в нейния състав е наличен само никотинът. А сега, нека видим (или си припомним) какво представлява въпросното изобретение.

Приспособлението се състои от три основни части: батерия, изпарител с нагревател и резервоар.

Батерията подава напрежение на нагревателя в изпарителя, той изпарява течността във водна пара, която се вдишва. Резервоарът съдържа вата, в която се налива течност за електронни цигари. На горния край на цигарата е разположен мундщук.

"Горивото" на електронния двигател е гореспоменатата течност, съдържаща никотин, глицерин или пропилен гликол (в много редки случаи към него се проявяват алергии) и овкусител (ако желаете такъв). Сокът най-често е с основа пропилен гликол, но той в повечето случаи се комбинира с глицерин. Относно съдържанието на никотин в течностите за цигари – може да бъде нулево, 6 мг/мл, 12 мг/мл, 18 мг/мл или 24 мг/мл, което съответства на леки, средни и силни цигари.

С всички тези характеристики, електронната цигара успешно създава чувство на удоволствие от всмукването, произвежда обилно количество пара, която има приятен (или неутрален) аромат и снабдява тялото с никотин, към който пушачите са привикнали.

Предимствата да предпочете този никотинов снабдител са две. Първо, той позволява безшоково преминаване към един по-лек режим на пушене. Част от хората бързо преодоляват периода на електронния заместител и не пушат никакви цигари.

Второ, тази електронна опция е не само по-малко вредна от тютюневите си събратя, но се явява и икономически по-изгодно средство за залъгване на тютюневия глад. Ако, например, пушите по кутия цигари дневно, при употреба на електронна цигара разходите ви за месец ще спаднат поне наполовина.

Въпреки това, защо толкова малко хора използват електронни цигари? Причините са няколко. Производителите на тютюневи изделия нямат изгода от популяризирането им, разбира се. Освен това приспособленията са по-тежки и изискват повече грижа, за разлика от познатите ни хартиени цигари, които употребяваме непосредствено (елекронният цигарен вариант обаче може да превърне в една нова играчка, която ще ви разсейва от мислите за поредното "запалване"). А и, да си признаем, понякога желанието да "дръпнем от истинска цигара" надделява.

В заключение на казаното дотук, пред вас стои една нова възможност. Ако я опитате, със сигурност няма да изгубите нищо, но пък за сметка на това ще положите още едно усилие да се справите с порока.

Най-добрият вариант, който в никакъв случай не е сферата на невъзможното, е все повече от нас да прекратят пушенето без други аварийни изходи, освен здравословния начин на живот.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 02.01.2012 | 14:50
    Този коментар беше изтрит поради нарушаване правилата за ползване на сайта!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май