3 причини да не спите близо до мобилен телефон

3 причини да не спите близо до мобилен телефон

Най-важното

Много от вас имат навика да си оставят мобилния телефон на шкафа до леглото преди да заспят. Това е така защото сутринта той ще ви събуди с неговата аларма или чакате важно обаждане. Ето 3 причини да не правите това нещо, ако искате да имате здравословен сън.

Няма да можете да заспите. Мобилните телефони, както и телевизорите и компютрите излъчват синя светлина, която ви пречи да заспите. Според учени в тексаския университет синята светлина може да намали производството на ензима мелатонин, който е основният ензим на съня. Учените съветват за най-добър сън трябва да се спрат всички електрически уреди в стаята 2 часа преди сън. Само тогава ще се премахне тази синя светлина и ще успеете да спите по-добре.

Рискове за здравето. Според проучване на университета в Тексас мобилният телефон ни облъчва с електромагнитна радиация, същата има в микровълновата фурна. Тази радиация може да доведе до тумори в мозъка. Учените смятат, че 10 часа сън подлагат главата ви на голямо облъчване и се увеличава риска от тумор. Учените съветват, че когато вие набирате номер, не трябва да държите телефона до главата си докато не започне да дава сигнал. Това е така, защото по време на набирането се изпращат електромагнитни радиационни лъжи и подлагате главата си на облъчване.

Можете да се запалите. Да, в буквален смисъл. Преди няколко месеца тийнейджърка от САЩ едва се спасила от мъчителна смърт, след като си оставила смартфона под възглавницата и заспала. От топлината телефонът буквално се стопил и подпалил възглавницата й. Тя се събудила и избягала и се отървала само със стрес и необходимостта да си купи нов телефон. Това не е толкова голяма опасност, но телефонът в близост до вас по време на сън може да ви навреди и е препоръчително да го оставите далеч от вас и да разчитате на будилниците.

Вижте още: Веществата, които помагат за добрия сън

Вижте още: 10 правила на здравословния живот.

Вижте още: Смехът подпомага работата на мозъка.

Вижте още: Ходенето развива креативността.

Прочетете още: 10 факта за здравословното хранене.

Вижте още: Веществата, които трябва да приемате всеки ден.

Вижте още: 8-те храни, които да ядете за неустоима кожа.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април