24 начина, по които ви влияе стресът (I част)

24 начина, по които ви влияе стресът (I част)

Най-важното

Отново е време да поговорим за едно от най-неприятните неща на съвременния свят - стресът. Той е сред основните причинители на редица болести, които са типични за днешното забързано ежедневие. Той е породен от неправилно хранене, проблеми и забързано ежедневие. Също така липсата на движение усилва влиянието на стреса върху вашето тяло. Вижте 24 начина, по които ви влияе стресът. Те са и знаци, че имате стрес, ако не сте го разбрали.

Кара ви да се чувствате постоянно гладни. Сигурно знаете, че когато сте в депресия ядете постоянно. Когато сте стресирани също ядете постоянно. Това е така, защото за някои хора яденето ги кара да се успокоят.

Задържане на мазнини. Съществува права зависимост между стресът и напълняването. С други думи колкото повече стрес имате, толкова повече ще напълнявате. Това е така, заради неправилното и постоянно хранене, когато сте стресиране и липсата на движение, което да изгори мазнините.

Проблеми със сърцето. Изследване, направено от Европейската здравна организация сочи, че хората, които имат стресиращи професии имат по-голям шанс от сърдечен удар и други нарушения в работата на сърцето. Учените още не са научили каква е връзката между стреса и сърдечните проблеми, но определено я има.

Безсъние. Когато има стресиращи събития, които ви предстоят, вие няма да можете да спите, но когато е преминат, пак ще можете да се отдадете на хубав сън. Но ако стресът е хроничен, вие ще имате постоянни проблеми със съня.

Главоболие. По време на стрес в тялото ви се отделят повече химикали, които се грижат за активността, като адреналин и кортизол. Високото наличие на тези химикали в организма ви може да доведат до неприятно главоболие. При хроничен стрес, вечер вие ще имате редовно главоболие.

Отслабва паметта. Прекомерното количество на стресовия хормон кортизол може да навреди на мозъка да създава нови спомени. Това е така, защото този химикал пречи на мозъчните клетки да комуникират една с друга и по този начин вие не можете да се сетите за нещо, което сте правили в близкото бъдеще.

Косопад. Според изследване на университета в Аризона, САЩ, стресът е един от основните причинители на косопада и при двата пола. Освен това стресът може да ви направи косата бяла, което също не е приятно.

Проблеми при бременност. Ежедневния стрес не може да навреди много на бременността, но голямо и силно стресово събитие, като загубата на работа, може да е опасно. Това може да доведе до преждевременно раждане и увреждания на плода. Изследване на университета в Аризона сочи, че стресираните жени имат с 12% по-малка вероятност да забременеят.

Вижте още: Как да намалим стреса

Вижте още: Веществата, които са ви нужни за да спите добре.

Прочетете още: 10 факта за здравословното хранене.

Вижте още: Веществата, които трябва да приемате всеки ден.

Вижте още: 8-те храни, които да ядете за неустоима кожа.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май