Основи на тренировката с тежести: Подбор на упражненията

И подредба, също така
Основи на тренировката с тежести: Подбор на упражненията

Айнщайн беше казал, че "Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати." С особена сила тази мъдрост се отнася до подбора на упражнения в една тренировъчна програма. Човекът е гений – доверете му се.

Тялото и съзнанието реагират добре на промяна, стига тя да не е прекомерно честа. Ако всяка седмица изпълнявате различни упражнения, тялото ви няма да има необходимото време да се адаптира към стимула. Оттам и резултатите ви ще бъдат в най-добрия случай незадоволителни. За да сте в състояние да извлечете оптимума от потенциала на едно движение, ще са ви необходими между 3 и 6 седмици. След подобен период обикновено достигате плато. Има някои основни упражнения, които е добре да фигурират в програмата ви през цялото време. Това са клек, мъртва тяга, избутване от лег и набирания. За щастие, те имат достатъчно много вариации, за да можете да ги разнообразявате всеки месец-два. Още по-добре е, ако във времето прилагате различни комбинации от серии, повторения, темпо и почивки. Важното е на определени интервали да променяте един или повече от параметрите на вашата тренировъчна схема.

Тук е добре да поставим акцент и върху аранжимента на упражненията в тренировката. Логиката на подредба, която трябва да следвате е:

техника – балистични/скоростни движения – комплексни движения – изолиращи движения

Това означава, че ако заучавате нови упражнения, това трябва да се случва в самото начало на вашата сесия. Тогава тялото е най-"умно" и учи най-добре. В случай, че в програмата си сте включили експлозивни "щангистки" движения или друга балистична/скоростна дейност (подскоци с щанга, например), тяхно е второто място в тренировката. След това идват вашите основни, многоставни движения, които ангажират много мускулни групи едновременно. Последни остават тези движения, които наричаме изолиращи или едноставни, акцентират върху отделни мускули в тялото и са най-малко натоварващи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май