На нервна почва: Силата

Въпрос на много увещания
На нервна почва: Силата

Умението да бъдеш силен. Безспорно жизненоважно и фундаментално качество, което, за щастие, всеки притежава в една или друга степен, но не всеки успява да разбере достатъчно добре в стремежа си да го развива.

Нека го кажем по този начин: напук на масовото схващане, много от физическите ни способности се определят не от мускулите, а от мозъка. Един мускул може да е колкото си иска голям и потенциално силен, но единствено мозъкът решава кога ще му позволи да прояви тези си качества. А както вече казахме, нервната система е изключително консервативна в загрижеността си за оцеляването ни и не е особено склонна да допуска тялото да прави разни неща, които биха могли да му навредят.

Поради тази причина казват, че средностатистическият нетрениран човек може да разчита на едва 65% от силовия си капацитет. Дори в елитните среди на силовите спортове (като силовия трибой, например) едва ли има атлети, които са надхвърлили 80% от този си потенциал. С други думи, дори и в момента да сте абсолютно нетренирани, мускулите ви със сигурност могат да преодолеят 400 килограма, но просто все още не го знаят и може би никога няма да го разберат. Просто, защото прекомерната сила е вредна за нашето здраве и нервната система е наясно с този факт. Затова и не съществува волеви начин, по който да успеем да надхвърлим безопасния предел на възможностите си. В противен случай с нас щеше да се случва това, което се е случвало на ударените от мълния или екзекутираните на електрически стол. Често пъти тези хора са намирани със счупени кости и разкъсани сухожилия, просто защото електрическите импулси са предизвикали едновременното съкращаване на всичките им мускулни влакна, т.е. максимална сила.

Ето защо, ако искаме да ставаме по-силни, трябва непрекъснато да се пазарим с нервната система. Което може да стане по няколко начина. На първо място е задължително да тренираме с прогресивно увеличаващо се съпротивление. Само когато преодолеем една тежест достатъчно много пъти, без да ни се случи нещо ужасяващо, мозъкът ще е склонен да ни отпусне още малко от силата, на която сме способни. После е важно да тренираме по безболезнен начин, поради причини, които сме споменавали и преди. Не на последно място е добре да подхождаме внимателно към непознатите за нас упражнения, дори и да сме в изключително добра спортна форма. Това, че сме много силни в нещата, които правим ежеседмично, в никакъв случай не означава, че ще бъдем еднакво силни в подобни на тях неща, които не сме опитвали никога. Казано накратко: направете всичко по силите си, за да уверите мозъка, че знаете какво правите и че няма да се самоубиете, докато го правите :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май