Доволни ли сте от себе си?

Ако не сте, променете навиците си
Доволни ли сте от себе си?

Как се харесвате в последно време? Изглеждате ли по-добре, отколкото преди 5 години? А къде се намирате спрямо идеала ви за външен вид?

Колкото повече рождени дни оставяме зад гърба си, толкова по-трудно успяваме да скрием от себе си и от останалите, че май сме се поотпуснали. Може би това ни човърка отвътре, а може би се разсейваме и, преди да стигнем до огледалото, гълтаме корема и гледаме да се отдалечим преди да ни е свършил въздухът.

Това, което се случва с нас се дължи на процеса, който наричаме остаряване, но преди всичко е плод на навиците, които придобиваме в този процес.

Навикът да не ядем домашно приготвена храна, защото сме заети. Навикът да не се храним редовно поради същата причина. Навикът да се ядосваме и притесняваме. Навикът да не си доспиваме. И особено навикът да не се движим.

Идва моментът, в който се появява и навикът периодично да споделяме неща от сорта на "Офф, май трябва да се постегна малко!". Което сякаш магически ни освобождава от отговорност за известно време и ни дава свободата да продължим с останалите си навици.

А даваме ли си сметка, че няма как да променим начина, по който изглеждаме, без да променим навиците, които са ни докарали до това състояние? Дори и да сме наясно с това, промяната на навици изглежда трудна задача и повечето хора просто не знаят откъде да започнат.

Започнете от днес!

Набележете си един вреден навик, който искате да разчупите и започнете да му "извивате ръцете" още сега. Нека бъде само един. Ако се опитате да промените много неща прекалено бързо, има доста голяма вероятност да не успеете. Какво смятате, че в най-голяма степен саботира външния ви вид? Повечето от нас биха посочили липсата на физическа активност. Нека бъде тя!

Обещайте си, че в рамките на следващите три седмици ще прекарвате поне по 10 минути всеки ден в движение. Каквото и да е движение. Днес можете да се върнете от работа пеша. Утре покарайте колело. Вдругиден отидете на разходка и забравете за съществуването на асансьора. Не мислете за това като за спорт и не се пресилвайте. Трябва да ви бъде приятно и разнообразно. Единственото важно нещо е да го правите всеки ден и то да трае минимум 10 последователни минути. Около три седмици постоянство ще са ви напълно достатъчни, за да замените настоящия си модел на физическа активност с един нов полезен навик.

Оттам нататък ви очакват само хубави неща, тъй като сте поставили една много добра основа. Искали сте да започнете да тренирате с тежести, но не сте намирали волята у себе си за подобно нещо? С изненада ще откриете, че сега това е по-лесно отвсякога.

Имате нужда от още три седмици, в които ще направите 10 тренировки от по минимум 20 минути. Не планирайте тренировките и дните предварително, важното е на края на третата седмица те да са 10.

Имате два варианта – купувате си карта за фитнес или с парите, които ще дадете за нея, пазарувате тежести. На този етап нямате нужда от каквато и да било програма, даже не е задължително да знаете какво правите. Важното е да го правите и да се забавлявате. Ако ви е интересно, сами ще започнете да търсите информация за правилния начин на трениране и да експериментирате с нея.

Ако си дадете сметка, че въобще не ви забавно, сменете спорта. Паралелно с това продължавайте да посвещавате по 10 минути от останалите си дни на някаква форма на движение.

Съвсем неусетно активният начин на живот ще се превърне във ваша втора природа. Ще осъзнаете, че развивате усет и вкус за нови и нови активности, които до скоро са ви се стрували досадни и безсмислени. У вас ще се събуди състезателен дух, който ще ви е от полза не само в преследването на тренировъчните цели, но и в кариерата, или пък в съвсем тривиални житейски ситуации.

Много е вероятно да пожелаете да промените и храненето си, както и някои други навици, за да можете да се движите още по-ефикасно. А тялото... това ли беше вашето тяло само преди една година?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май