Адаптирайте се

Голям и силен или малък с мускулна треска?
Адаптирайте се

Наскоро в един форум за трениране с тежести попаднах на тема, в която младеж питаше с какво упражнение да замени клека, защото последният вече не му предизвиквал мускулна треска на краката о.О

Изглежда, че това е нещо като синдром при начинаещите (и не дотам начинаещите) трениращи. Мускулната треска продължава доста масово да се разглежда като признак за това, че си направил хубава тренировка, и че упражненията ти "работят". Това е и една от причините, поради които много хора непрекъснато прескачат от програма на програма и са безкрайно доволни, защото сутрин не могат да станат от леглото и да се облекат без чужда помощ, а след това ходят като Мама Патка и разказват как са се "разцепили" вчера във фитнеса.

Ние сме първите, които ще признаят, че разнообразието е много хубаво нещо. Но както с всичко останало, и с него не бива да се прекалява. Смисъл от това всяка седмица да правите различна тренировка с различни упражнения би имало единствено, ако целите намаляване на процента подкожни мазнини или пък ако сте изтънчени ценители на болката.

Всъщност, мускулната треска спира да ви навестява в момента, в който се адаптирате към съответното движение. Колкото и странно да прозвучи за някои, това е хубаво нещо и означава, че се приближавате към целта си. С тази особеност, че го правите безболезнено.

Именно адаптацията е механизмът, благодарение на който тялото ви става по-силно и по-голямо. Силата е умение, което се учи, а както ви е известно, ученето изисква постоянство. Постоянство, от своя страна, означава да преодолеете една тежест в дадено движение достатъчно много пъти, за да може нервната ви система да се убеди, че тя е безопасна и да отпусне още малко от силовия капацитет на мускулите ви. Което върви ръка за ръка и с тяхното нарастване, за да могат ефикасно да свършат работата си.

За да разберете, че всичко това се случва, не е необходимо да имате мускулна треска. Ще го виждате в огледалото и под формата на все по-големи тежести на щангата. А когато спрете да го виждате, тогава наистина е време за разнообразие. Но не бързайте веднага да подменяте упражненията. Поиграйте си с параметри на тренировката от сорта на серии и повторения, почивки, темпо, модифицирайте амплитудата на движенията или пък опитайте да ги комбинирате в суперсерии. И винаги се ръководете от резултатите – ако се подобряват, значи правите нещо както трябва. Ако ли пък не или дори напротив – то може би е време за промяна.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май