Храните ли се според целите си?

Сигурни ли сте?
Храните ли се според целите си?

Имате ли специфични цели, които се стремите да постигнете чрез начина си на хранене? А как измервате прогреса си? За съжаление, много често, когато се стремим към определен външен вид, имаме склонност да губим връзка с реалността.

Голяма част от хората, които срещаме, имат амбицията да понижат или покачат личното си тегло. Те са готови да се закълнат, че ядат като мишки или, респективно, като бременни слоници, но сякаш някаква тъмна сила поглъща всичките им усилия и ги праща в посока на оня, дето духа. В 90% от случаите това не е така и неуспехът се дължи на нереалистичната им преценка за усилията, които полагат.

Добрите намерения са чудесно нещо, но когато не са съпроводени с поне един обективен измерител на прогреса, е много вероятно да доведат единствено до разочарование. "Ама аз едва се храня!" не е обективен измерител. Обективен е процентът мазнини в тялото ви. Обективно е дали старите ви дрехи ви стягат или висят по вас. Обективно е количеството калории, което поглъщате.

Използването на подобен инструмент е не просто препоръчително. То е задължително, поради факта, че това е единственият начин да разберете със сигурност дали се приближавате до целите си или по-скоро се отдалечавате от тях. Всичко останало е въображение и добри пожелания. И ако се окаже, че нещата не се случват точно по начина, по който очаквате, е крайно време да си зададете три въпроса:

  1. Правя ли това, което си мисля, че трябва да правя, за да постигна целите си?

  2. Достатъчно ли съм постоянен/постоянна в правенето му?

  3. Дадох ли му достатъчно време, за да проработи?

Ако отговорът и на трите въпроса е "да", значи определено сте се объркали по отношение на това, което си мислите, че трябва да правите и е време да промените нещо. Колкото и доводи да имате в подкрепа на методите, които изповядвате, повече от сигурно е, че те не работят за вас.

Ако отговорът на който и да било от трите въпроса е "не", е повече от ясно какво трябва да направите. Защото е похвално, че сте намерили "подходяща" диета и я спазвате неотлъчно, но това е едва втора седмица.

План за действие:

  1. Поставете си конкретна, измерима, постижима, реалистична и обвързана с някакъв срок цел.

  2. Планирайте усилията си за постигането на тази цел.

  3. Бъдете постоянни в полагането на тези усилия.

  4. Имайте търпение в рамките на минимум 2 месеца.

  5. В рамките на тези 2 месеца периодично измервайте прогреса си спрямо целта. Ако в края на периода нещата все още не са се придвижили в желаната от вас посока, върнете се на точка 2.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май