По-малки порции, по-начесто?

Може, но преди всяко сядане на масата трябва да тичате около нея
По-малки порции, по-начесто?

И в диетологията, както във всяка една друга сфера на познанието, важи правилото, че повториш ли едно твърдение достатъчно много пъти, то неизменно се превръща в истина. Затова и до ден днешен на много места можете да чуете и прочетете универсалното правило за ускоряване на метаболизма с помощта на храна, което гласи "Яжте по-малки порции, по-начесто!".

Истина е, че всеки път, когато ядем, тялото ни започва да гори малко повече калории, за да успее да храносмели и усвои поетата храна. Това явление е известно като термичен ефект на храната и за него сме писали малко по-подробно в друг материал. Представете си организма като една електрическа месомелачка, която трябва да обработи определено количество месо. По този начин лесно ще достигнете до извода, че няма значение дали ще набутате цялото месо накуп в нея или ще го разделите на малки порции, които да й подавате на регулярни интервали. И в двата случая тя ще работи с една и съща продължителност и ще изхарчи приблизително едно и също количество електроенергия. Но това е прекалено опростен поглед върху сложния начин, по който работи тялото. Освен това, дори и да беше точно така, не бихме могли да сме сигурни, че теорията е валидна и на практика. Затова нека видим какво казва емпириката.

Едно от първите по-сериозни изследвания, които опровергават идеята за отслабващия ефект на по-честите хранения, е проведено в Канада и сравнява действието на две диети върху две групи от по 8 затлъстели души в продължение на 8 седмици. Едната се състои от три основни хранения дневно, а другата – от три основни, плюс 3 междинни хранения (което се изразява в два пъти по-голяма честота). В края на периода и двете групи постигат напълно съпоставими резултати.

В началото на тази година пък се провежда подобно изследване, което измерва реалния енергоразход на участниците на база произведения въглероден диоксид. То също не успява да открие разлика между 3 и 6 хранения дневно. Всъщност, открива – групата, която се храни по-начесто и в по-малки количества, докладва повече глад. Извън контролираните условия на изследването, подобен ефект би могъл да доведе до по-голям прием на енергия.

Реалността е такава, че в повечето случаи една калория си е една калория, независимо дали ще я разделим на 4, 6 или 8 части. Тялото е доста уравновесена (и пестелива) машина и по принцип няма особен интерес да гори различно количество енергия за усвояването на едно и също количество калории. Чисто психологически, някои хора успяват да контролират храненето си доста по-добре, когато се хранят начесто, но това не е общовалидна формула и практиката показва, че е по-скоро изключение. Отличен пример за това е все по-популярното периодично гладуване, където много често имаме само по едно хранене дневно, подобно на предполагаемия жизнен ритъм на нашите палеолитни предшественици.

Ето защо, най-добрият съвет, който можем да ви дадем гласи: "Експериментирайте!". Опитайте вариантите, които в най-голяма степен съответстват на вашия начин на живот и ангажираността ви, и проверете как ви се отразява всеки един от тях. И имайте предвид, че всеки режим има нужда от повече време, за да демонстрира своите предимства и недостатъци – дайте си поне 1, или още по-добре 2 месеца за да сте сигурни.

Още статии на диетична тематика от нас – във фейсбук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април