Защо не работят диетите?

Жокер: Истинската причина не е в тях
Защо не работят диетите?

Дайте да си го кажем още от самото начало. Диетите не работят. Ако това не беше факт, в момента всички хора по света щяха да бъдат слаби, а от съществуването на тази статия и изобщо на този сайт нямаше да има смисъл.

Осъзнавайки това, повечето хора са изправени пред три възможни избора: да обявят диетите  за глупост, да обвинят бавния си метаболизъм или и двете едновременно. По този повод през 1992 година един екип от учени* допуска, че е напълно възможно да има хора, които не са податливи на нискокалорийни диети (тоест, такива диети, където изяденото е по-малко от изразходваното). Вероятни причини за това:

  • Тези хора са с по-нисък общ енергоразход (или това, което наричаме "бавен метаболизъм")

  • Тези хора ядат повече, отколкото си мислят, че ядат

  • Тези хора не са толкова активни физически, колкото си представят

За да подложат тези си допускания на проверка, те събират 224 души, които отговарят на изискванията да са над 20-годишна възраст, да имат индекс на телесната маса над 27, да не приемат лекарства и да не страдат от някакви сериозни заболявания. От тях в група 1 се отсяват участниците с "диетична резистентост". Това ще рече всички, които твърдят, че консумират по-малко от 1200 калории дневно и са поддържали отрицателен калориен баланс през последните шест месеца, без това да доведе до промяна в теглото. Група 2 са всички останали.

В рамките на 14 дни и двете групи се хранят свободно като енергийният им прием и енергоразходът им, освен по собствени показания, се измерват и с помощта на специализирано оборудване. Резултатите са изненадващи. Но не толкова за учените, колкото за самите участници.

Енергоразходът по време на покой, термичният ефект на храната, консумацията на кислород в резултат от физическата активност и общият енергоразход на субектите от двете групи не се различава особено и нито един участник не се отличава с "бавен" метаболизъм в покой или по време на тренировка. Участниците от първата група обаче имат склонността да подценяват калорийния си прием със зашеметяващите 47%.

От гледна точка на енергоразхода, група 1 надценява изгорените вследствие от физическа активност калории със средно 251 калории дневно. В проценти това са 51% надценяване. При втората група също има подобна заблуда, но тя е "само" около 30%. Заключението на учените гласи следното: "Неспособността да отслабнат въпреки твърденията за нисък прием на калории може да бъде обяснено с големите неточности при самооценката на енергийния прием и енергоразхода".

Предполагаме, че казаното по-горе е напълно достатъчно, но ако трябва да го обобщим:

  • Много мъже и жени с наднормено тегло твърдят, че ядат малко, но въпреки това не могат да отслабнат.

  • Голяма част от тези хора вярват, че неуспехът им се дължи на ген и/или хормонални проблеми и/или бавен метаболизъм

  • В контролирани условия се оказва, че същите тези хора подценяват количествата приемана храна...

  • ...и надценяват физическата си активност

  • Законът за калорийния баланс е неоспорим, що се отнася до отслабване. Ако искате да отслабвате, то трябва да ядете по-малко, отколкото изразходвате. Казано с други думи, ядете ли по-малко, отколкото изразходвате, вие със сигурност ще отслабвате, стига всичко останало да ви е наред.

 

Искате да се съгласите с нас, да ни оборите или да ни посочите пример от личния си опит? Заповядайте на https://www.facebook.com/FitWell.bg

* Discrepancy between self-reported and actual caloric intake and exercise in obese subjects, Lichtman et al. 1992

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април