За вегетарианството в първо лице: Ани Кацарова

Една от читателките ни се свърза с нас, за да ни разкаже своята вегетарианска история
За вегетарианството в първо лице: Ани Кацарова

Не! Изобщо нямахме желание да слагаме край на рубриката си "От двете страни на масата". Но, уви, в един момент желаещите да се включат в нея изчезнаха :)

Тъкмо когато се бяхме отчаяли съвсем обаче, една чаровна наша читателка ни писа, че много иска да ни сподели вегетарианската си визия за храненето. Обяснихме ѝ, че от другата страна на трапезата този път няма да застане месоядец поради липса на такива в списъка с гостите ни...

Но тя се съгласи да говори въпреки всичко. И така! Нека ви запознаем с Ани! 

*** 

Казвай бързо: коя си ти и какво най-често можем да открием в чинията ти?

Здравейте, казвам се Ани Кацарова и съм студентка по журналистика от София, на 22 години. Запален спортист (фитнес и кънки на лед), любител готвач и търсач на вдъхновение. В чинията ми най-често има плодове, зеленчуци, кисело мляко и мноооого ядки, а в чашата - бяло вино и кафе. 

Сподели с нас, че си вегетарианка от раждането си – родителите ти ли определиха този хранителен режим за теб или...? Разкажи ни историята си, че ни стана много любопитна :)

Майка ми е вегетарианка от тийнейджърските си години, а аз - от нейната утроба. Баща ми отпреди 30 години, горе долу. Никога не са ме спирали да ям месо, но у дома не се готвело, съответно до по-съзнателните ми години, така да се каже, съм имала много малък досег с него (през баби и дядовци). Просто не съм научена да го ям и не изпитвам нужда от него, не ми липсва. Нямам проблеми да го гледам, дори да го готвя, но нямам желание да го ям. Подозирам, че родителският пример в ранна възраст е бил най-силният фактор. 

Как компенсираш липсата на нутриенти в менюто си, ако смяташ, че има такава?

Не смятам, че организмът ми страда от липса на протеини, защото много обичам яйца, млечни продукти всякакви, както и ядки. Дори си мисля, че той ми дава сигнал с тази ми "обич" към тях, че има нужда от белтъчини и трябва му ги дам. Не съм от най-строгите вегетарианци, т.нар. вегани. Хапвам си и яйца, и риба, и мляко :) 

Как ти се отразява вегетарианството в здравословно отношение? Смяташ ли, че някога би опитала да инкорпорираш месото в менюто си?

Аз съм живото доказателство, че без месо няма да се мре, ха-ха! Сравнявам се с хората около мен и единственото, което съм открила през годините, е, че боледувам доста по-рядко и го изкарвам доста по-леко, но не съм убедена, че е само от храната. По-скоро вегетарианството насочва човек към по-здравословен и осъзнат начин на живот, като цяло, та оттам ползите за здравето, рано или късно, се появяват. Засега определено не се виждам да ям месо, но нищо не се знае, може би единствено при бременност и за нуждите на бебето, но, пак казвам, без месо се живее и то много добре (и много евтино, на всеки купон на някоя вила през годините са ми го казвали) :) 

1057640личен архивДразнят ли те негативни коментари относно храненето ти и как, като цяло, понасяш критиките към вегетарианската си същност?

Да, дразнят ме! Дразнят ме, защото повечето хора говорят наизуст и правят обобщения, изхождайки само от собствената си гледна точка. Спомням си още в детската градина как леличките подмятаха, че "това дете на домати и кашкавал няма да го бъде" А на мен доматите и кашкавалът ми бяха по-вкусни от яхнията с пилешко, която се опитваха да ми пробутат. Има и хубави изненади, разбира се, дори ми се е случвало възрастни хора да ми казват "браво!", хора на по 60-70 години. Като цяло, жените са по-толерантни и по-наясно, докато на мъжете им се струва много страшно това, което правя :) 

Имаш ли месоядни приятели и разбираш ли се с тях?

Имам, смеем се на странностите си и те ми завиждат за лекото, лесно и бързо наяждане. Шегуваме се едни с други и гледаме на тези навици отвисоко. Понякога ги шашкам с някоя готина рецепта, да видят, че и без мръвка може да е питателно и вкусно.

Съмняваме се, че го правиш, но все пак да попитаме: опитваш ли се да налагаш хранителните си навици на другите?

Твърдо не, смятам, че всеки си има глава на раменете и трябва да решава сам за себе си.

Ходиш ли на прегледи, за да изследваш кръвните си показатели? И, всъщност, какви изследвания си правиш, ако изобщо си правиш някакви?

Правя си всяка година редовния профилактичен преглед при личния лекар, който включва и вземане на кръв. Всичките ми показатели са в норма :) 

Би ли избрала безмесен хранителен режим за децата си един ден? Или ще ги оставиш сами да решат какво да има в чинията им?

Този въпрос и друг път ме е човъркал... Предполагам, че ще се опитам да се храня, както досега през бременността, но не бих ги спряла от нищо след появата им на този свят, нито бих задължила. Ако им харесва, не бих ги спряла да ядат. А риба и яйца дори ще настоявам да си хапват.

1057641личен архив

Какви биха били основните ти препоръки към хората, които искат да прегърнат вегетарианството?

Смятам, че ключът е в баланса и всичко прекалено е вредно, в това число и залитания към хранителни крайности. Също така да слушат сигналите на тялото си, да четат, да мислят, да спортуват. Да пробват - близка моя приятелка ме гледаше, пробва месец да се храни като мен, увеличи на два, сега станаха 5. Казва, че се чувства по-енергична, кожата й се е избистрила и, като цяло, усеща положителни ефекти. Което не означава, че с всеки ще бъде така. Хората са различни и това, което се отразява добре на един, може да смаже друг. Като по-конкретни препоръки - правете го постепенно, яжте много извара, сирене, кисело мляко, соя и ядки. Можете да се заситите и без месо. И не наблягайте на хляба като заместител, заради него има пухкави вегетарианци (този съвет е повече към жените, вегетарианската диета може и да не ви махне килограми ;)

Какво би ни сготвила, ако ей сега ти дойдем на гости?

Истински пир ще ви направя! Принцеси от тиквички с извара, моркови и орехи, спаначена салата със сусам, пюре от коприва, пица с различни сирена, кейк от риба тон и за десерт - домашно овче кисело мляко с мед и орехи. Виното е от вас :) 

1057638личен архив

Адски ще се радваме, ако и вие ни разкажете за своя хранителен режим :) Оставете ни съобщение във фен-страницата ни във фейсбук, ние ще се свържем с вас. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април