От двете страни на масата: Николина и Петър

Кой какво похапва и защо
От двете страни на масата: Николина и Петър

Чук-чук! Хей, понеделнишките ни гости са вече тук и бързат да заемат местата си от двете страни на масата. Тя се казва Николина е едно от любимите ни мъжки момичета. Рита топка, танцува и, разбира се, в менюто ѝ винаги ще откриете месни продукти, всъщност - основно такива. 

Петър пък не хапва месо от едно известно време и споделя, че този избор го кара да се чувства отлично в кожата си. Ако ви е любопитно, надникнете в интервюто, което успяхме да си откраднем и от двамата: 

*** 

Кои сте вие ти и какво най-често можем да открием в чинията ви?

Николина: Аз съм инж. Георгиева и най-често в моята чиния можете да откриете марулки, картофки, морковчета и всякакъв зарзават, но само за украса и то - в края на чинията :)

Петър: Петър съм аз. А в менюто ми има най-вече зеленчуци, картофи, варива.

Ники, понеже си дама, започваме от теб. Кажи ни: кога откри любовта си към месото?

Н: Мисля, че откакто са ми пораснали зъби.

Колко време най-дълго сте били разделени и как ти се отрази това?

Н: Не се разделям с мИсото. Дори на "тежките" християнски празници се изкушавам и слагам малко каймица в сармичките :)

Петър, ти от колко време си вегетарианец и защо избра безмесен хранителен режим?

П: Мисля, че станаха малко повече от четири години. Причините са много. Етични, екологични, здравословни, даже не изреждам всички.

Добре, де, как компенсираш липсата на нутриенти в менюто си, ако смяташ, че има такава?

П: Не смятам, че трябва да компенсирам нещо. Ако ми дотрябват белтъчни, мисля да ползвам сурови ядки.

Ники, топката отново е в твоите ръце. Знаеш, към хранителния режим на такива като теб има много критики, било то на морална, екологична или здравословна основа. Как реагираш на тях?

Н: Морал!?! По-морално ли е да ядеш зеленчуци и да пушиш по две кутии цигари на ден?! Защото познавам такъв човек.

Според теб, месоядството има ли здравословни предимства?

Н: Ама разбира се! Австралопитеците са станали хора, защото са започнали да ядат месо. Така, от мазнините, мозъците им са се уголемили и са възникнали нашите прародители. Сериозно, това го гледах в един научнопопулярен филм :)

Признай си, имаш ли приятели вегетарианци/вегани и как се разбираш с тях?

Н: Имам и се разбираме чудесно, но като ми идват на гости, малко се затормозявам с тяхното меню. Та, те повечето и сирене, и кашкавал не ядат, а това за мен си е постно, та постно ядене!

Петър, теб дразнят ли те негативни коментари относно храненето ти и как, като цяло, понасяш критиките към вегетарианската си същност? Имаш ли месоядни приятели и разбираш ли се с тях?

П: Старая се да не ме дразнят коментари относно храненето ми. Всеки сам си прави избора. Да, имам месоядни приятели и се разбирам с тях.

А кaк ти се отразява вегетарианството в здравословно отношение - преди и след като го стартира?

П: Отслабнах, чувствам се по-добре.

Правите ли си изследвания, за да сте сигурни, че не си вредите с хранителните си режими?

Н: Имах едно бившо гадже, което, докато беше с мен, се разболя от подагра. Та, наложи се да му доказвам, че холестеролът ми е в норма. След като излязоха резултатите, той с почуда видя, че даже ми е под нормата.

П: Не ходя на специални прегледи. Ако някакъв повод се появи, тогава си правя изследвания.

Опитвате ли се да налагате хранителните си навици на другите?

Н: Не. Всеки има право на избор да прави това, което го кара да се чувства щастлив, но все пак не мога да ги разбера тези, та, то тревата е за пушене :)

П: Старая се да не се опитвам да налагам навиците си.

Какво бихте ни сготвили, ако ей сега ви дойдем на гости?

Н: Първо: салатка, например, с няколко вида маслини, сладка царевичка, задължително нещо пушено, нарязано на кубчета, кисели краставички и майонеза.

Второ: плато със свинско филе, кашкавалче и сиренце с олио и леко поръсено с лют пипер.

Трето: ще метна в тавата едни вратни пържолки, овкусени с мед, горчица, соев сос, черен пипер и малко лют пипер. Оп! Да не забравим вегетарианците, до пържолките ще сложа пилешки пържолки от бут и цели картофчета. Завивам с фолио и след около час, докато изпием по няколко питиета, и основното е готово :)

П: Задушени картофи и салата. Обаче, продуктите първо трябва да ги купя, нямам запаси в момента. :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май