"Универсалните" 2000 калории

Едно голямо недоразумение
"Универсалните" 2000 калории

Почти няма етикет в магазина за хранителни стоки или хранителни добавки, на който да не пише, че изобразените процентни стойности (за калории, протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и други хранителни вещества) са изведени на база средностатистическа диета от 2000 калории. Това навежда много хора на мисълта, че средното количество калории, което би трябвало да консумират на ден, е 2000.

Истината обаче е, че вашите целеви стойности вероятно значително се разминават от тази цифра. Всъщност, ако трябва да се позовем на Физиологичните норми за хранене на населението, които са узаконени в България, ще открием, че 2000 ккал е препоръчителният среднодневен прием за 8-годишно момче, което е високо 130 см, тежи 27 килограма и е с умерена физическа активност. 2034 ккал пък трябва да яде същото това момче 3 години по-късно, ако е с 10 килограма по-тежко, 16 сантиметра по-високо, но пък активността му е станала ниска поради наличието на повече домашни, телевизия или други пасивни развлечения. 2005 калории е средната енергийна потребност на 52-килограмово 14-годишно момиче с по-пасивен начин на живот.

Тоест, дори и да седите по цял ден в офиса, най-вероятно се нуждаете от поне малко повече от 2000 калории, а етикетите са релевантни по-скоро за всички онези хора, които все още не дават и пет пари за тях. В буквален и преносен смисъл. Но откъде са дошли въпросните референтни стойности в такъв случай?

Оттам, откъдето идват повечето неточности или откровени глупости, които знаем във връзка с храненето си, естествено. Преди време американската Администрация за храните и лекарствените средства (FDA) решава, че трябва да намери начин консуматорите да съпоставят количествата наситени мазнини и сол (по-точно натрий), които си купуват, с максималните допустими количества. Но тъй като е логично тези допустими количества да варират в зависимост енергийните потребности на всеки човек, от FDA разумно считат, че е най-добре да зададат някакъв среден вариант според средностатистическата калорийна консумация на американеца.

Благодарение на анкетите, правени по онова време, те знаят че жените оценяват приема си на стойност между 1600 и 2200 ккал дневно, мъжете - между 2000 и 3000 ккал дневно, а децата - между 1800 и 2500 ккал дневно. Давайки си сметка, че публикуването на всичките тези цифри ще заема твърде много място на етикета и ще обърка потребителите, от FDA взимат решение да използват единен стандарт за дневен калориен прием, който възлиза на 2350 ккал дневно според данните от проучванията.

Администрацията обаче е на мнение, че трябва допълнително да опрости нещата, закръгляйки числото нагоре или надолу. Така в публичното пространство се появява допитване във връзка с инициативата, в което фигурират и три предложения за среднодневен калориен прием, който да се изписва на етикетите: 2000, 2300 и 2400 ккал. За наша изненада поставените в такъв контекст числа се струват твърде високи на американците и повечето отговорили са на мнение, че трябва да бъде избрано най-малкото от тях.

Някои експерти от администрацията също се намесват с коментар, че по-големите стойности биха насърчили преяждането (положителен калориен баланс) и предозирането с "опасни" нутриенти като наситените мазнини и солта. Затова 2000 калории са изтъкнати като:

  • съответстващи на масовия начин на хранене

  • близо до енергийните потребности на жените в менопауза - частта от населението, която е най-податлива на напълняване

  • "умерено" закръглена надолу стойност от далеч по-реалистичните 2350 ккал

  • по-лесни за употреба от 2350 и, следователно, по-адекватен инструмент за образование на населението

Така едно закръгляване надолу от близо 20 процента се приема за умерено и FDA в крайна сметка налагат 2000 калории като среднодневен калориен прием, на базата на който да направи препоръките за консумацията на наситени мазнини и сол.

Всичко това е много смешно, тъй като огромната част от хората имат нужда от доста повече енергия, наситени мазнини и сол, за да се чувстват и изглеждат добре. И ако случайно не знаете от колко точно калории се нуждаете, за да поддържате теглото си, не се притеснявайте - и ние тук не знаем. Това обаче не ни пречи да се водим от златното правило, което гласи - ако числото на кантара расте, значи ядеш повече, отколкото си ял преди. А ако този факт не изглежда добре в огледалото, просто яж по-малко :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април