Картофената яхния с пиле е любима гозба, която баба приготвяше с домашно пиле или кокошка.
Спомням си, че на това ястие най-често се радвахме с излизането на първите пресни картофи, защото имат специфичен сладък вкус, а и са по-водни – идеални за приготвянето на
яхния.
Баба слагаше тенджерата на печката и ястието си къкреше само, а тя през това време се занимаваше с редица други домакински задължения.
За да получите същия автентичен вкус и аромат от детството би било добре да разполагате с
домашно пиле.
Необходими продукти:
Thinkstock/Guliver
800 грама пиле
800 грама картофи
250 грама консервирани домати
600-700 милилитра вода
1 глава кромид лук
1 стрък праз лук
3 скилидки
чесън
2 моркова
1 червена чушка
1 супена лъжица червен пипер
черен пипер
сол
чубрица
1 супена лъжица брашно за сгъстяване на яхнията
зехтин или олио от семки за грозде или 1 чаена лъжица масло
1 връзка пресен
магданоз, може сушен или замразен
Нарежете трите вида лук и ги сложете в дълбока тенджера с мазнина, която сте избрали за готвене. Задушете в рамките на 2-3 минути на слаб огън. След което добавете предварително нарязаното на
порции и измито пиле и задушете за още 2-3 минути. След което добавете червения пипер като бъркате енергично, водата, доматите, обелените и нарязани на едри кубчета картофи.
Оставете яхнията да къкри на тих огън до пълна готовност. Накрая добавете разтвореното в малко вода брашно, за да се сгъсти и прибавете останалите подправки.
Гарнирайте с нарязан
магданоз. Сервирайте със сезона салата!
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Картофена яхния с пиле
Ароматът от детството!
Добави коментар