Вкусно домашно сирене само за 5 часа

Вкусно домашно сирене само за  5 часа

Едва ли има човек, който да не се е убедил, че от домашно приготвената храна по-вкусно няма. Същото е и със сиренето. По структура и качества домашното сирене напомня много на италианската моцарела. А в мекия му и не толкова солен вкус ще се влюбите от първата хапка.  

В приготвянето му няма нищо сложно. И най-важното - направено по този начин, сиренето може да се консумира след 5-6 часа, поясняват от jenata.blitz.bg

Списък с продукти: 

2 л. прясно мляко 
1,5 -2 супени лъжици сол  
400 гр. заквасена сметана  

6 яйца 

200 гр. кисело мляко (по избор)

Начин на приготвяне: 

Изсипете млякото в тенджера и добавете солта. Ако не сте почитатели на соленото сирене, просто сложете по-малко сол.

Докато млякото заври, разбийте яйцата. Добавете сметаната и разбитите яйца във врящото мляко, като разбърквате непрекъснато (за предпочитане с телена бъркалка). Варете около 5-6 минути.

Трябва да видите как се отделят изварата и суроватката.

Поставете голямо сито върху тенджера, покрийте го с марля, сгъната на 4 слоя, и изсипете сместа в него. Изчакайте да се отцеди напълно.

Увийте изцедената смес с марля (просто завържете краищата, които висят надолу). Отгоре сложете някаква тежест (може да я поставите между две дъски или във форма, като отгоре сложите някакъв предмет с тегло 1 кг.).

След 4 часа махнете тежестта. Преместете готовото сирене в хладилника за още няколко часа, като не махате марлята. 

По желание, когато добавяте заквасената сметана, може да сложите и 200 грама кисело мляко. Така сиренето ще стане още по-нежно. А ако искате то да е по-плътно, при оцеждането трябва да използвате по-голяма тежест.

Това е всичко. Да ви е сладко! 

ключови думи:
домашно сирене

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април