"Златното мляко" - какви са ползите и как да го приготвим

"Златното мляко" - какви са ползите и как да го приготвим

Наричана още "златно мляко" или на аюрведически език "Haldi Doodh", тази топла напитка съчетава кулинарна поезия и древна мъдрост в една чаша. Произхожда от Индия и векове наред се използва в аюрведа — древната система на природната медицина, позната като "науката за живота". Днес то е модерният уелнес хит, който ни намига от Instagram с пяна и куркума в главната роля.

Но преди да го отпишеш като "поредния детокс тренд", нека разгледаме фактите и после ти давам рецептата, обещавам.

Какво съдържа златното мляко?

Основните съставки са:

– Куркума – златната богиня на антиоксидантите

– Мляко – краве, растително или каквото предпочиташ

– Черен пипер – малка нотка, която отключва силата на куркумина

– Джинджифил – загрява, детоксикира и казва "чао" на вирусите

– Мед или кленов сироп – за сладост и допълнителни ползи

По желание: канела, кокосово масло, кардамон или ванилия — звучи като поезия, нали?

Ползи от златното мляко не са една и две:

Противовъзпалително действие

Куркумата съдържа куркумин – съединение с мощни противовъзпалителни свойства. В комбинация с черен пипер, усвояването му скача с над 2000% (не, не е печатна грешка).

Подкрепа за имунната система

Джинджифилът и куркумата са природни имуностимулатори, а медът добавя антибактериален ефект.

Детокс и антиоксидантна бомба

Куркуминът неутрализира свободните радикали и подпомага черния дроб в процеса на детоксикация.

Подобрено храносмилане

Джинджифилът и куркумата стимулират жлъчния поток и действат пробиотично.

По-добър сън

Топлото мляко преди лягане не е мит – аминокиселината триптофан действа успокояващо на нервната система.

Продават го в магазините на прах, но можем да си го приготвим и сами вкъщи. Ето рецептата на "Фокус"

Необходими съставки:

1 чаша мляко (краве, бадемово, кокосово или овесено)

1 ч. л. куркума (на прах)

1/4 ч. л. канела

1/4 ч. л. джинджифил (пресен настърган или сух)

1 щипка черен пипер

1 ч. л. мед или кленов сироп (по желание)

1 ч. л. кокосово масло (по избор, но дава кадифен вкус)

Начин на приготвяне:

Загрей млякото в касерола, но не го кипвай.

Добави всички подправки и разбъркай добре.

Остави на слаб огън за 5–10 минути.

Прецеди (ако си с пресен джинджифил).

Добави меда след като леко изстине, за да запазиш полезните му качества.

Излей в чаша, вдишай аромата... и се отпусни.

Можеш да си подготвиш златна паста предварително (и да не бъркаш всеки път), смеси:

2 с. л. куркума + 1 ч. л. черен пипер + 100 мл вода

Вари на слаб огън до получаване на гъста паста, съхранявай в буркан в хладилник до 2 седмици. При нужда добавяй по 1 ч. л. в млякото.

Златното мляко не е вълшебна пръчка, която ще те превърне в богиня за една нощ, но със сигурност е една уютна, лечебна и доста вкусна крачка към по-добро здраве, пише "Фокус".

ключови думи:
златно мляко

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Лъв
23 юли – 23 август