Мисъл за теб и за мен

Имате си глава, използвайте я
Мисъл за теб и за мен

В гимназията имах един приятел, с когото се прибирахме заедно от училище. Дойдеше ли моят ред да сляза от превозното средство, той ми искаше дъвка, за да не му е скучно, докато се прибере до вкъщи. Малко по-късно се появиха мобилните технологии, които бързо изместиха дъвките като средство за развлечение в градския транспорт.

Метрото е един от най-добрите примери в това отношение. Неговите вагони са организирани така, че ви дават възможност да наблюдавате максимален брой души едновременно. Ако се възползвате от този факт, сигурно ви е правило впечатление, че поне един на всеки 4-5 млади души вътре седи с телефон в ръка и а) играе игра; б) чете или пише съобщение; в) "браузва" или г) просто "разцъква".

Ако можем да опишем скуката като онова състояние, в което нямаш какво да правиш, то изглежда логично човек всячески да се стреми да се пребори с нея. Тук съвсем естествено ми идва да напиша нещо за четенето на книги, но целта на настоящата статия е друга. Бих искал да ви призова да мислите.

Мисленето е може би най-евтиният и ефикасен начин да преодолеете скуката и да станете по-умни. На всичкото отгоре е безкрайно лесно, поне за повечето от нас. Обикновено то се случва най-добре именно в състоянието, което по-горе определихме като "скука", а именно – в свободното ни време. Ето – возиш се в трамвая по път за работа, електронната книга ти е погодила лошия номер да умре от глад и си разсъждаваш: "Ех, хората биха се занимавали с какво ли не, само и само да не мислят... Чакай малко, от това може и да излезе статия!".

Или пък, просто си седиш тихо вкъщи и оставяш мислите да се търкалят безразборно из главата ти. Ако, подобно на мен, не можете да си позволите да спите по 8 часа на нощ, мисленето е вашият втори шанс за почивка. Когато оставите погледа си да се разфокусира и изглеждате като дебил в очите на околните, вие давате възможност на мозъка си да се възстановява. Точно в тези "скучни" моменти хаотично прехвърчащите из него мисли постепенно си идват по местата и освобождават капацитет, за всичко, с което е решил да ви изненада животът по-насетне.  

Твърде малко неща са по-хубави от това да си налееш една чаша (с каквото ви прави най-щастливи), да се втренчиш през прозореца и да се оставиш на произвола на мисълта. Следващия път, когато чакате автобуса или се возите в него, игнорирайте желанието да се хванете за телефона и вместо това позяпайте хората около себе си. Може да ви дойде добре :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май