50 нетленни монаха пазят реликви от храма на Соломон, скрити в пещера под Ватикана

50 нетленни монаха пазят реликви от храма на Соломон, скрити в пещера под Ватикана

Все повече изследователи в последно време твърдят, че Ватиканът наистина крие свещените и безценни реликви, които са били заграбени от Втория Соломонов храм. Наричан още Иродианския храм, той е бил разположен в Йерусалим преди 1950 години. Изследователи изтъкват, че и в момента столицата на Римокатолическата църква лежи върху много древни артефакти. Например ватиканската резиденция всъщност е построена върху части от двореца на Цезар. А базиликата "Свети Петър" е вдигната над римския дворец на император Веспасиан приблизително 200 години след разграбването на Рим през 455 г. сл. Хр. Всъщност в момента там се провеждат разкопки, дори докато четете това списание.

Реликвите, задигнати от Йерусалим, обаче се пазят зорко в подземия под площад "Св. Петър", недостъпни за простосмъртните. Предполага се, че там се намира и Менората. Това е еврейски седемсвещник, един от най-старите символи в юдаизма, останал трайна емблема на еврейския народ през вековете. Смята се, че първата известна Менора е направена при изхода на евреите от Египет. Тя е един от култовите атрибути на скинията - подвижния молитвен храм, който богоизбраният народ носел със себе си по време на скитанията си в пустинята. Този свещник е бил пален не от кой да е, а от самия Моисей, като е горял край Кивота - сандъка със скрижалите - Десетте Божи заповеди. По-късно той е пренесен в Соломоновия храм в Йерусалим. След неговото унищожаване е скрит, а при възстановяването му е върнат на мястото си. Именно тогава Менората е взета и пренесена в Рим.

През II век известният еврейски мъдрец и автор на кабалистичната книга "Зохар" равин Шимон бар Йохай отишъл в Рим със своите колеги, за да отмени суровите укази, постановени срещу Юдея от централната власт. И докато бил там, успял да зърне реликвите от храма на Соломон. В крайна сметка равинът и хората му стават видни гости в двореца на Веспасиан, след като са помолени да се грижат за болната му дъщеря. Когато по чудо я излекуват, на мъдреците им е предоставена възможността да видят тези изключителни свещени предмети.

Еврейско-римският историк Йосиф Флавий също отбелязва, че Веспасиан е взел за себе си реликви като свои лични съкровища, включително древен свитък на Тора. Според експерта от Ватикана д-р Майкъл Калво тази и друга храмова утвар е попаднала във Ватикана по друг път. Според изследователя тя първо е била във Византия. "Артефактите включват храмови канделабри, дадени на папа Инокентий III от Балдуин I (пленен от българския цар Калоян) след разграбването на Константинопол и клането на християнското православно население", твърди Калво. Сред артефактите били още: одежди на първосвещеника; златна тиара, с която първосвещеникът е служил в първия храм на Бога с надпис Kodesh L’Hashem ("Свят на Господа"); културни предмети и много други произведения на изкуството, книги и ръкописи, които Ватиканът и други църкви са присвоили и поставили в собствените си складове, библиотеки и музеи, твърди още Калво, цитиран от "Йерусалим Поуст".

Мълвата реди, че израелските тайни служби със сигурно вече имат данни от някои очевидци кои точно съкровища с произход от Йерусалим се крият във Ватикана. Преди 50 години един талантлив студент се записал на задочен курс в Урбаниана, университета на Ватикана. Професорите там искали да го вкарат на служба, но той категорично отказал да смени вярата си. В опит да го изкуши неговият приятел кардинал Антонио Саморе (станал по-късно един от архиварите) предложил да му разкрие част от културното наследство на неговите прадеди, съхранявано в Рим. Младият учен се съгласил. По-късно на въпрос дали в пещерата е имало артефакти от Храма на Соломон, той споделил пред свои приятели: "Всичко е там!"  Има подозрения, че именно покрай сведенията на този човек, чиято анонимност се пази, през 2002 г. тогавашният външен министър на Израел Шимон Перес започва да води тайни преговори с високопоставени служители на Ватикана. Докъде са стигнали, и до днес остава загадка, коментират фенове на конспиративните теории. Междувременно връзките на двете страни стават изключително топли в последно време, а няколко евреи са допуснати на рицарска служба при предишни папи.

 

 Легенди се разказват за подземията под площада Св. Петър във Ватикана.

Легенди се разказват за подземията под площада Св. Петър във Ватикана., Сн.: Фейсбук

 

За един от най-великите равини от началото на XX век се сочи главният равин на Либия 77-годишният Ицхак Чай Бозовка, експерт във всички области на Тората - както скритите, така и явните, автор на много изключителни книги. През 1929 г. италианският крал Виторио Емануил III идва в Триполи за кралско посещение. Тогава Либия е под италианско управление и евреите от града спретват огромен банкет като за крал с любимия си главен равин начело. Равин Бозовка прави голямо впечатление на монарха и преди кралят да отплава обратно към Рим, той го кани да присъства на сватбата на сина му принц Умберто II, който е вуйчо на българския цар Симеон II.

Година по-късно равинът получава кралската покана, но отказва да отиде поради слабост, въпреки че добавя: "Защо съм нужен, когато имате папата?" В рамките на 48 часа кралят праща телеграма обратно, заявявайки му да не се тревожи и че много силно иска именно равинът да благослови новата двойка (отново). Кралят предлага на Ицхак Бозовка да му изпрати личната си яхта, като му осигури царски подслон и изобилие от храна. Равинът неохотно се съгласява. Когато пристига в Рим, той е третиран като кралска особа. Сватбата на Умберто II с Мария Жозе Белгийска, дъщеря на белгийския крал Алберт I, преминава при огромен успех и обществен отзвук.

Когато церемонията на 8 януари 1930 свършва, кралят попитал равина дали може да направи нещо за него. Бозовка отговорил, че много желае да види свещената утвар от еврейския храм, за която се знае, че е в ръцете на Ватикана. Когато кралят за първи път чува за това, той отказва с оправданието, че има разделение на църквата от държавата и че той няма юрисдикция над папата по тези въпроси. Въпреки това кралят все пак успява да уговори папата (обещавайки му нещо), но при условие, че само равинът и никой друг от делегацията ще бъде допуснат до тайната пещера. Така уж случайно покрай престоя си във Вечния град равинът е поканен в Светия престол за лична аудиенция при понтифекса. Същата нощ и след дълга духовна подготовка равинът е пропуснат от охраната на Ватикана, а учениците му остават отвън. Той слиза по стъпалата четири етажа под музея на св. Петър към скрит лабиринт от древни галерии, прикрепени към некропол. Най-накрая той стига до входа на една древна пещера, днес част от подземие. Там той вижда едни от най-свещените реликви в света. От този ден нататък равинът се задължава да се въздържа да говори. Случайно или не, само 40 дни по-късно той умира на 21 февруари 1930 г. Дали там се е намирал и Кивотът, считан за опасен, остава загадка.

Умберто II Савойски и Мария Белгийска по време на сватбата им, dailymail.co.uk

 


50 нетленни светци пазят входа

Известният равин Бенджамин (бен Йона) от Тудела е еврейски търговец от съвременна Навара в Испания. Той прекарва значително време в Рим след избирането на папа Александър III през 1159 г. Бен Йона пише следното: "Рим е глава на кралствата на християнския свят и там живеят около 200 (семейства) евреи, които са уважавани и не плащат данъци на никого. Там има пещера, където Тит, синът на Веспасиан, е съхранявал храмовата утвар, която е донесъл от Йерусалим". Според преданията до реликвите се е стигало през галерия, в която се пазят телата на 50 светци. Те били нетленни и изглеждали, че сякаш сега са заспали. Някои ги описват като балсамирани.

Източник: Телеграф
ключови думи:
Ватикана светци Соломон

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май