Глутеновата непоносимост е заболяване, което през последните години започна да взима все повече жертви, което и подтиква редица учени да се съсредоточат върху проучвания, които могат да
дадат отговор, защо това се превръща в такова масово явление.
Според най-новите проучвания извършени в Швеция в Umeå universitet, начина на живот и жизнената среда може да играе важна роля за отключването на глутенова нетолерантност.
Най-изненадващи са резултатите, дори за самите учени, защото те установяват, че риска за глутенова нетолерантност се крие още в периода на бременността и самото раждане.
Thinkstock/Guliver
Шведският сайт Må Bra пише, че изследователите са установили, че децата родени чрез цезарово планирано сечение все по-често страдат от
непоносимост към глутен. Друг сериозен фактор според учените е, че ако майката страда от повтарящи се инфекции на пикочния мехур по време на бременност е също сериозен рисков фактор, който може да
обуслови възникването на глутeнова нетолерантност още в рана възраст.
Освен това учените стигнали до извод, че хората родени през пролетта, лятото и есента са сред рисковата група, отколкото тези, които са родени през зимата.
Но все още остава най-сериозен фактор по какъв начин се храните. Хората прекаляващи с бяло брашно и производните от него продукти са сред най-рисковата група за глутенова
нетолерантност.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар