Глутенът

Тих убиец или необходимост?
Глутенът

Глутенът е растителен протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика, овеса, булгура, зърнените храни и макаронените изделия. Белтъците са глиадин и глутеин, които съществуват свързани с нишестето в житните и зърнени култури. Глутенът е познат още като "лепилото" в изброените по-горе продукти.

Глутенът в последно време придоби особена популярност у нас поради ред причини.

На първо място нарасна броят на хората, които страдат от така наречената глутенова непоносимост, която много наподобява алергична реакция. Проблемът при хората с това заболяване е неспособността на организма да се справи с усвояването и разграждането на протеините. Като последствие от това се получава изтъняване на червата. Протеинът атакува клетките, отговорни за образуването на абсорбиращата повърхност на тънките черва. Това води до значителното намаляване на тяхната повърхност, което влияе пряко върху всмукването на хранителните вещества.

Заболяването може да бъде диагностицирано предимно чрез кръвни изследвания за наличието на виновниците – антителата антигландиди и антиендомицини. Впоследствие се идентифицира с помощта на микроскоп за установяване на степента на увреждане на клетките на тънките черва. Когато заболяването се появи при възрастни хора се нарича глутенова ентеропатия.

Защо навлизаме във всички тези подробности?

Причината е, че глутеновата непоносимост е изключително тежко и трудно за овладяване заболяване. Глутеновата ентеропатия се поддава трудно на медикаментозно лечение и единствените гарантирани резултати се постигат чрез строга диета, а редица пациенти установяват подобрение на състоянието си с класическа хомеопатия. В този случай спокойно можем да кажем, че глутеновата непоносимост е тих убиец.

Как да установим, дали имаме проблем с глутена?

Ако имате някои или всички от изброените по-долу оплаквания:

- умора, газове, повръщане, болки в стомаха
- диария, метеоризъм, свързани с рязко намаляване на телесното тегло
- анемия, която може да се наблюдава дори и при хора с наднормено тегло
- мускулни заболявания
- чести проблеми със зъбите
- стерилитет
- честа поява на херпеси и афти
- дерматити

При децата се наблюдава:

- диария, която не се повлиява от стандартните методи на лечение
- липса на наддаване на тегло
- подут корем и отоци
- раздразнение

При почти всички случаи в световен мащаб е установено, че глутеновата непоносимост е наследствена. Може да се развие в ранна детска възраст, когато заболяването се нарича цьокалия, но също така може да се отключи и в по-напреднала възраст.

Независимо кога настъпва непоносимостта, трябва да се вземат спешни мерки, преди проблемите да са се задълбочили!

1507965inm.com

На второ място популярността му нарасна у нас, защото стана модерно да се спазва безглутенова диета с цел постигането на по-добри резултати от тренировките във фитнес залата и отслабването.

Ясни доказателства за това дали глутена трябва да се избягва, ако не страдате от непоносимост или друг проблем, който налага изключването му - няма! Странно и доста непрофесионално е различни "диетолози" и "фитнес инструктори" да съветват хората да не консумират храни с глутен, без да са направили необходимото проучване по темата и съответните изследвания.

Истерията по безглутеновата диета започна от САЩ, където около 1.6 милиона хора спазват диетата без да имат проблем с усвояването на растителния протеин. На второ място по тази мания са жителите на Швеция (тъй като там вродената глутенова непоносимост е много висока), а в България набира също стремглава популярност без да има достатъчно информация по темата и основание да се се превръща в масово явление.

Убежденията на всички следващи безглутеновата диета е, че живеят по-здравословно, а причината за това може да е съвсем явна - те просто не ядат рафинирани брашна и тестени изделия, чиито бързи въглехидрати са като бялата захар и влияят негативно на организма. Мнозина са абсолютни последователи на кардиолога Артър Агъстън (Arthur Agatston) автор на Калифорнийската диета (South Beach Diet).

Манията придоби широка популярност и благодарение на холивудските звезди, които станаха нейни последователи и разпространители на идеята за поддържане на перфектна форма.

Спомням си много ясно, че до преди 7 години в България, само при споменаването на глутенова и лактозна нетолерантност хората около мен ме гледаха въпросително. Сега почти всеки човек на улицата знае какво е това в общи линии, но не знаят, че премахването на глутена изцяло от диетата крие и известни рискове, които трябва да се имат в предвид.

При изключването на глутена от диетата, дали защото имате непоносимост или просто се чувствате по-добре – трябва да възстановите дефицита на витамини от групата В и цинк, което става с помощта на обилна консумация на продукти с растителен произход. Редуцирано трябва да бъде и количеството на приетите мазнини на ден, като допустимите дози са не повече от 40 грама.

Ето храните, които са добра алтернатива за страдащите от глутенова непоносимост: ориз, царевица, просо, елда, киноа, амарант, картофи и други.

Ако сте от тези, които са подвластни на модната тенденция, то имайте предвид, че дори само с изключването на бялото брашно ще постигнете добри резултати! Спелтата или така наречената "дива пшеница" е с пъти по-малко съдържание на глутен от нейната култивирана сестра. 

източници: kroppsnytt.se, mabra.com, webmd.com

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април