За щастие, времето си оправи настроението, но имаме чувството, че е ще е за кратко. Зима е все пак – непостоянна и капризна. Но можем да я разберем, защото и ние сме такива понякога :) Така че съвсем скоро очакваме нов епизод на ледена епоха. А кой е най-добрият ни приятел през студените дни? Супата, разбира се!
Сред многобройните й качества набързо можем да изброим тези: вкусна е, сгрява, засища и е пълна с важни хранителни съставки. Е, разбира се, за да отговоря на това описание, първо трябва някой добър човек да ни я приготви.
А тъй като подобен ентусиаст рядко има наоколо, в случай на нужда, събираме сили и си я спретваме сами. А ако и във вашата кухня желаещите за кулинарни подвизи се броят на пръсти, не чакайте да умрете от глад, а бързо си запишете рецептата за 4 порции от тази приятна крем супа от моркови.
Нужни са ви:
500-600 грама моркови (разбира се, може да сложите и повече, ако желаете да е по-гъстичка)
1-2 супени лъжици зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 голяма глава червен лук (може и обикновен), нарязана на ситно
сокът на половин лимон
сол и пипер на вкус (може и други подправки, по желание)
около 500 мл вода (количеството прозрачна течност зависи най-вече от вместимостта на съда, в който ще приготвите ястието си, както и от гъстота, която искате да постигнете)
1-2 листенца магданоз и/ли крутони, по желание
Е, след като събрахте нужните продукти на едно място, спокойно може да ги използвате, както си му е редът.
А той е следният:
inm.comИзмийте хубаво морковите, изстържете ги с нож и ги нарежете на кръгчета. Съветът ни е да не правите последните прекалено дебели, за да се сварят по-бързо.
Междувременно загрейте на слаб огън и в дълбок съд зехтина. След малко изсипете в готовата мазнина лука и чесъна. Задушете ги набързо, докато придобият лек, златист цвят.
После добавете и морковите и оперирайте с тях по същия начин. Накрая покрийте продуктите с водата и оставете супичката да къкри на тих огън за около 20-30 минути.
Когато зеленчуците се сварят, смело ги пасирайте с подходящ кухненски уред (преса за пюре или пасатор). Овкусете готовата крем супа с подправките, които сте приготвили и с лимоновия сок.
Сервирайте с декорация от магданоз и с крутони. Ами, това е!
Излишно е да ви казваме, че морковите са наистина пълни с полезни нутриенти. Е, да, едва ли ще ви снабдят със суперзрение, но консумацията им безспорно ще окаже добра услуга на здравето ви.
Добър апетит :)
Добави коментар