Ягодови брускети

С които целя да предизвиквам колежките си на плодов дуел! ;P
Ягодови брускети

Най-важното

Поставете захарта в голям тиган на силен огън и бъркайте докато не се разтопи и не започнат да излизат балончета. След това прибавете зехтина и балсамовия оцет и продължете процедурата. Накрая, изсипете вътре ягодите и разбърквайте внимателно докато сокът им се сгъсти.

Брускетите, намазани със сирене, се обливат с едва охладеното сладко, което страхотно подчертава богатия и сладък вкус на парченцата плод. 

През последните няколко дни Руслана и Красимира доста възторжено отразяват различните кулинарни проявления на банана (тук и тук). Колкото и да ми допада инициативата им, все пак признавам, че въображението ми е завладяно от един друг плод. И само мисълта за него мигновено възбужда вкусовите ми рецептори... Яяяягоди!

Извън плодовия контекст обаче, може би сте забелязали и страстта ми към различните тестени изкушения - домашни брускети, закуски по селски, тарт с гъби, хляб с дъх на розмарин и какво ли още не... Не мисля, че някой би останал равнодушен.

Сега вече изгарям от желание да поднеса, сама на себе си, деликатния вкус на ягодите върху перфектно изпечени хапки, допълнен от едва доловимата тръпчивост на оцет балсамико! И така, позволявам си да прибегна към необходимите продукти:

1 багета или франзела (стар селски хляб също ще свърши работа), нарязана на филийки

200-250 грама пресни ягоди, измити и нарязани на кубчета

The Curvy Carrot

150 грама козе сирене или маскарпоне

1/2 чаена чаша захар

2-3 чаени лъжички зехтин

2-3 чаени лъжички балсамов оцет

½ връзка пресен босилек, измит и едро накъсан

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Първо, в удобна купа поръсете ягодите със захар и ги поставете в хладилник за 30 минути, така че на дъното на съда да се образува гъст ягодов сироп. Към края на процеса преминете към хляба и постигането на елегантната му хрупкавост.

Запечете филийте на грил (или тостер) за 5-7 минути, до златисто. Веднага след като ги извадите от фурната, разнесете сиренето върху едната страна на брускетите и обилно ги украсете със сочни ягоди. Завършете с няколко капки от захарния сироп, плюс зехтин и балсамов оцет, свежи листенца босилек, както и черен пипер за лека пикантност. 

Не знам за вас, но аз започнах да слюноотделям особено интензивно. И дори вече планирам разходката си до близкия супермаркет, че откакто "пукна" пролет - да не вземат да свършат ягодите, видите ли ... :} 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май