Кучешко дишане

Интересна дихателна практика
Кучешко дишане

Знаете ли, че бау-бау любимците ни, подобно на други видове животни, имат ограничена способност да отделят пот? А за да се охлаждат, каквато, всъщност, е основната функция на потенето, са надарени от природата с разнообразни физически механизми. Кучетата, например, контролират телесната си температура чрез дишането – онова усмихнатото, с изплезения език ;)

Интересното е, че наскоро и ние дишахме така, като тях. За първи път! Любопитният експеримент ни се случи по време на утринната ни йога сесия. Беше странно и неосъзнато усещане, което обаче ни накара да се почувстваме учудващо добре.

Смята се, че въпросната дихателна техника е мощно оръжие срещу натрупания стрес и съдейства за уравновесяване на енергиите в тялото. Разбира се, за да има по-силен ефект, е добре тя да се изпълнява съвместно и последователно с други техники за дишане, в комбинация с асани и медитация. Но, ако питате нас, дори самостоятелното й действие е похвално силно.

Искате ли да опитате? Просто е.

  • Седнете удобно на обикновена постелка или фитнес шалте. Ако сте усвоили лотос, може да застанете и в тази поза. Отпуснете се.
  • Сега изплезете език, както би направило кучето ви, ако му е горещо. Започнете да вдишвате и издишвате енергично през носа. Ако ви е трудно през него, ползвайте устата за целта. Цялата идея все пак е да практикувате т. нар. диафрагмено дишане – да поемате въздух от корема.

В началото може би ще решите, че кучето ви е напълно "изкукуригало" да си причинява това. После обаче ще свикнете, не се съмнявайте. Дишайте "кучешката" минута-две или колкото време прецените. После отпуснете тялото и помълчете.

Няма да ви лъжем, че отстрани въпросното преживяване изглежда доста смешно и налудничаво ;) Но такова е само първия път. После нещата си идват на мястото и усещанията са единствено приятни.

Е, пробвайте! Що се отнася до утринната йога, тя е наистина чудесно начало на деня, което искрено ви препоръчваме.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май