Защо лайката е позната като природен аспирин

Тя се ползва още от древността
Защо лайката е позната като природен аспирин

Лайката е сред най-широкоспектърните билки, които човечеството ползва още от древността. Тя носи редица здравни ползи, но сред най-добре проучените са противовъзпалителното и болкоуспокояващото ѝ действие. В този аспект тя може да се прилага и външно с компреси, настойки или инхалации, и вътрешно във вид на тинктура, отвара или запарка.

Способността на лайката да повлиява възпалителните процеси и да намалява болковия синдром се обуславя от високото съдържание в нея на 3 типа биоактивни вещества:

- Антиоксиданти;

- Терпени;

- Флавоноиди;

Най-високо съдържание на тези вещества се отчита в цветовете на лайката, поради което те будят най-сериозен фармакологичен интерес.

Най-мощните антиоксиданти в състава на лайката са производни на специфичните биоактивни съединения ацетилен и хамазулен. При стандартни условия това са нестабилни молекули, които бързо се деактивират. Най-стабилна структура те имат в алкохолните тинктури и етеричните масла от лайка.

Затова тези продукти се ползват като мощни средства за неутрализиране на свободните радикали в организма. Това им действие помага както за редуциране на оксидативния стрес, така и за намаляване на възпалението в различни зони на тялото.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли