Да потренираме прасците!

Домашни упражнения за мускулите на подбедрицата
Да потренираме прасците!

Най-важното

Мили дами, не пренебрегвайте тези упражнения от страх, да не направите "големи" прасци. Дори при мъжете, които разполагат с 10-20 пъти повече свободен тестостерон от вас, тези мускули "растат" доста трудно.

Големината на краката при жените се предопределя преди всичко от по-високия процент подкожни мазнини и едва след това от мускулите. А тонусът вследствие от тренировката определено може ви накара да изглеждате по-стегнати.

Някои хора определено имат слабост към прасците, а други изобщо не ги забелязват. Но ако държите на добрата фигура и функционалното тяло, определено трябва да им обърнете внимание. Упражненията, които ви предлагаме, не само ще изваят прасците ви, но и ще ги заздравят. Последното пък ви гарантира, че ще се справяте много по-успешно с всякакви тичащи и скачащи дейности и спортове.

Преди да преминем към практическата част, нека видим какво представляват всъщност прасците. В устройството на долната част на краката влизат два основни мускула - гастрокнемиус и солеус. Гастрокнемиусът е съставен от две глави, разположени на повърхността на крака, непосредствено под сгъвката на коляното. Солеусът е широк, плосък мускул, намиращ се дълбоко под гастрокнемиуса. Именно симбиозата между тези два мускула ни помага да стоим, ходим, скачаме и тичаме.

А сега ще разгледаме две лесни упражнения, подходящи за изпълнение в домашни условия. Всичко, от което се нуждаете, е тежест под формата на дъмбели, щанга или просто туба с вода.

Повдигане на пръсти от изправено положение:

  • Вземете тежестите и стъпете на пръсти върху стъпало, бордюр, висок праг или всякаква друга повдигната повърхност, която ще ви позволи да спуснете петата под нивото на пръстите.

  • Стойте стабилно върху предната част на крака (пръсти и възглавнички), като оставите свода на стъпалото и петата във въздуха.

  • Повдигнете се на пръсти, като в през цялото време стягате силно прасците. Задръжте в най-горно положение за 3-4 секунди.

  • След това се спуснете контролирано надолу, докато петите ви стигнат под ръба на стъпалото и усетите неболезнено разтягане в прасците.

  • Изпълнете упражнението в 3-4 серии от по 15-20 повторения.

Забележка: Същото движение можете да правите поотделно за всеки един крак, но внимавайте с равновесието. Начинаещите могат да правят тази тренировка без тежести.

Повдигане на пръсти от седнало положение:

  • Седнете на стол или на ръба на леглото (за предпочитане твърдо).

  • Поставете тежестите върху бедрата, непосредствено след коляното.

  • Стъпете с цяло стъпало на пода пред себе си, като подбедрицата и бедрото трябва да сключват приблизително прав ъгъл.

  • Повдигнете крака, докато останете само на пръсти. Отново стягайте силно прасците и задръжте в най-горно положение за 3-4 секунди.

  • Върнете краката в изходна позиция, след което повторете упражнението в 3-4 серии от по 15-20 повторения.

Това са най-лесните упражнения, с които можете да се погрижите за прасците си в домашни условия. Бихте могли да ги редувате в последователни тренировки или пък да ги правите едно след друго в края на тренировката си за долна част на тялото. Имайте предвид, че прасците са малка и издръжлива мускулна група и като такава се възстановяват сравнително бързо. Това означава, че можете да ги натоварвате повече от веднъж седмично, без да се притеснявате от претрениране.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май