Кой е най-силният мускул?

Е, такова животно няма
Кой е най-силният мускул?

Може би сме се разбрали по въпроса, че най-важен мускул или мускулна група не съществуват. Или поне няма как да бъде измерена тази важност. Силата обаче е измерима и би трябвало да има най-силен мускул, нали? Не, хахаха!

Не, защото силата е резултат от няколко различни фактора (физиологични, неврологични и механични), които винаги се "преплитат" в определено съотношение. Още повече, че мускулите никога не работят самостоятелно, а в екип. Поради тези причини, провъзгласяването на един единствен от тях за най-силен би било много наивно. Въпреки това, съществуват някои мускули, които просто не можем да не споменем, когато си говорим за атлетически подвизи и това са:

Солеус. Това е мускул, който се намира в прасеца и за него често се твърди, че "дърпа" с най-голяма абсолютна сила. Той отговаря за поддържането на тялото ни във вертикално положение и участва в ходенето, тичането, танцуването и, общо взето, всичко, което вършим изправени. Тук обаче бихме могли да поспорим. Силата на един мускул е, грубо казано, сбор от силите на съставящите го мускулни влакна (които също могат да бъдат различни видове, но това е предмет на цяла отделна статия). В този смисъл, за най-силни биха могли да претендират глутеус максимус (част от седалищната група мускули) и квадрицепс феморис (част от групата на предното бедро), тъй като са с най-голямо напречно сечение и съответно – най-голям брой влакна.

Матка. Или по-точно мускулният й слой, който се нарича миометриум. От гледна точка на относителна сила, миометриумът определено би имал с какво да се гордее, ако беше способен на подобни емоции. Теглото на цялата матка по време на раждането е едва около 1 кг, но тя е в състояние да произвежда контракции със сила между 11 и 45 кг. И после жените били слаб пол. Но някои са склонни да пренебрегват този специфичен мускул поради сравнително рядкото му влизане в действие.

Масетер. Основен дъвкателен мускул, драги читатели. Специфичното при него е, че упражнява силата си на много малка площ и ползва система от много по-къси "лостове" в сравнение с други силни мускули. Ако искате да знаете, световният рекорд по захапка принадлежи на Ричард Хофман, който успява да произведе сила от 443 кг с помощта на дъвкателните си мускули. А пък, ако имате нужда от сравнение, световният рекорд по мъртва тяга е 461 кг. Но хапането и силовият трибой са си две различни занимания и трудно бихме могли да ги съпоставим директно.

Език. Безспорно доста "шавлив" тип. Комбинацията между сила и координация го правят незаменим помощник в говоренето, храненето, целуването и някои други дейности, които са от особено значение в общуването с други хора. За наше и ваше съжаление обаче, езикът не е мускул, а мускулна група, състояща се от 16 отделни части. И изобщо не е толкова силен, нищо че някои го наричат "трошача".

Външни очни мускули. Твърди се, че тези мускули са дори прекалено силни предвид работата, която имат да вършат. Това схващане се дължи на относително големия им размер спрямо малката очна ябълка, която търкалят наляво-надясно. Трябва да се има предвид обаче, че те бачкат доста здраво. Отговорни са за непрекъснатото фиксиране на окото, когато главата ни е в движение, но и участват при всяка форма на сканиране. Един час четене на книга изисква от тези мускули около 10 000 координирани движения. Да не говорим за фазата на съня, която се характеризира с бързо движение на очите, познато още като REM.

Сърце. Ако има мускул-маратонец в човешкото тяло, то това е сърцето. При всеки пулс то изпомпва по около 71 грама кръв, като равносметката за целия ден е около 9 450 литра. Да, истина е, че сърцето няма сериозен силов капацитет. Едно негово туптене генерира мощност от 1 до 5 вата, което, в сравнение с квадрицепсите (предните бедра), които произвеждат около 100, си е незначително. Но пък само за 8 години ще е "навъртяло" около 2 и половина гигаджаула. Освен това, бъдете уверени, че нямате друг мускул в тялото си, който в продължение на целия ви живот да направи над 3 милиарда контракции.

Значи, следващия път, когато отидете на фитнес, вкарайте новопридобитите си знания по анатомия в действие и предвидете поне 5 серии от по 10 повторения за масетер. Не забравяйте да напомпате и външните очни мускули, особено ако разполагате с лазурно сини очи, с чиито размах да очаровате нищо неподозиращите обекти на вашето желание. Езика... има си други сайтове за тая работа.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май