Фитнес вдъхновението днес: Варвара Акулова

Дали 20-годишната украинка все още е ненадмината по сила сред дамите?
Фитнес вдъхновението днес: Варвара Акулова

Преди около 6 години Варя Акулова участва в конкурс за поставяне за световени рекорди, който се провежда в Москва. По време на представянето си тя повдига на плещи едновременно баща си, майка си и още 2 момчета. В ръцете си държи и по една пудовка. Общото тегло на товара е 297 кг. По това време тинейджърката от украинското градче Кривой Рог влиза в книгата на Гинес като най-силното момиче на планетата. Впоследствие тя затвърждава рекорда си. Нейната история е вдъхновяваща, но в същото време поражда много противоречия сред медиите, които наблюдават развитието й.

Бащата на Варя – Юрий Акулов, е цирков артист, чийто специалитет са силовите номера. Той преминава доста сурова физическа подготовка, докато служи в армията. Впоследствие предава страстта си към силовото трениране на Варя и на нейната по-малка сестра.

Юрий започва да тренира голямата си дъщеря, докато тя е още пеленаче. Общото тегло, което Варя повдига в силовия трибой (сумата от постиженията на клек, лег и мъртва тяга), когато е едва на четири години, е 92.5 кг. В стаята на момичето, вместо кукли, има гири, пудовки и щанги. Бащата предава на дъщеря си знания по бокс и бойни изкуства.

Varya AkulovaПрез годините представянето на Варя се подобрява. Последни данни за силовите постижения на Акулова намираме в сайта на Петербургския атлетически център. За съжаление, те са от далечната 2008 г., когато сумарната тежест, повдигната от девойката-чудо в дисциплината силов трибой, е 387.5 кг.

В същата година, Варвара участва и в тежкоатлетическите дисциплини изхвърляне и изтласкване на щанга. Показателите й в двете са съответно 83 кг и 95 кг, или общо 178 кг. Нечувано постижение за 16-годишно момиче, нали?

Като личен треньор на Варвара, Юрий постепенно за почва да готви момичето за олимпийско вдигане на тежести. В интервюта дъщерята споделя, че това е и нейна мечта, и че след като неколкократно грабне златото от Олимпийските игри, ще направи свое шоу, в което момичета ще демонстрират силови номера.

Докато издирвахме материали за живота на Варя, се натъкнахме и на критичен прочит на тази история. Някои наблюдатели тълкуват силовите постижения на момичето единствено като отражение на болните амбиции на нейния баща. Негативно настроени учени се обявяват против щангистките подвизи на Варя. Според тези хора компресията, която оказват тежестите върху гръбначния стълб и таза, би могла да доведе до травми, счупване на кости и нарушаване на растежа при децата и юношите.

Varya AkulovaСъществуват данни, че украинската власт обявява родителите на Варя за "фашисти", защото измъчвали детето си с непосилни тренировъчни режими. След 12 години борба с милицията и други власти, семейството на момичето може да си отдъхне, а медиците поднасят на роднините своите извинения.

Повече за историята на Варвара и противоположните гледни точки може да видите тук и тук.

Ние вярваме, че както в миналото, така и сега, тренировките с тежести се отразяват добре върху физическото и психическото състояние на представители от всички възрасти (тук и тук). Стига тренировките да не бъдат извършвани под натиск и да не включват двигателни модели и съпротивление, които индивидът реално не може да понесе. Не знаем дали това е случаят с нашата героиня, но според видео материалите, можем поне да се надяваме искрено да не е.

Вярваме също, че младата украинка няма да престане да учудва света с постиженията си, въпреки медийното затишие, което привидно цари около нея. На добър час и до нови срещи, Варвара!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май