Сила в третата възраст

По-важна от всякога
Сила в третата възраст

Представете си един добре платен мъж в разцвета на силите му. Случва се така, че поради неприятно стечение на обстоятелствата, месечните му доходи намаляват наполовина. Събитие, което ще наложи преместване в жилище с по-нисък наем, по-малко спонтанни покупки от луксозен характер, по-малко вечери в ресторант. Вероятно и плановете за ски в Алпите ще отпаднат. Но животът продължава, нали така?

Сега си представете един 70-годишен мъж, чиято пенсия е намалена с 20%. Събитие, което може буквално да го съсипе.

По същия начин стоят нещата и със силата. Когато си на 30 и си в добра форма, дори и да изгубиш 50% от силата си, това едва ли ще се отрази драстично върху качеството ти на живот. Но преминеш ли 60-те, 20% спад в това качество може да означава загуба на способността да се грижиш за себе си. Затова, ако има хора, за които силата е наистина, ама наистина важна, то това са възрастните.

Съществуват изследвания, които демонстрират изключително силна зависимост между силовите равнища и смъртността при мъжете или с други думи: Колкото по-силен е един мъж, толкова по-малък е рискът от настъпване на смърт от всякакъв характер при приравнени други условия. Силата е съществен фактор и в осъществяването на прости ежедневни дейности като ходене, тичане, изкачване на стълби, баланс и др., и загубата й е една от основните причини за падане при възрастните.

Счита се, че с всяко десетилетие след 40-те, хората губят средно между 5 и 10% мускулна маса. Този темп значително нараства след 65-тата година. Успоредно с това се наблюдава и пропорционален спад в силата. За щастие е доказано, че съществена част от тези загуби могат да бъдат предотвратени или възвърнати.

В проведен наскоро експеримент 17 мъже на възраст от 60-71 години преминават през сериозна трансформация. В рамките на 22 седмици те са подложени на 66 силови тренировки (3 пъти седмично). В края на този период силата и мускулната им маса са съпоставени с тези на 18-31 годишни, физически активни, мъже. Съвсем изненадващо, сравнението не отчита значителни разлики в показателите на двете поколения.

Силата е умение, което може да бъде развивано независимо от възрастта. С тази разлика, че колкото повече остарява човек, толкова по-сериозна е нуждата от нея. Нямаме за цел да накараме българския пенсионер да тренира, въпреки че много бихме се радвали на подобен ефект. Даваме си сметка, че вече формирани нагласи и схващания трудно се променят. Затова по-скоро ни се иска да оставим по-младите хора с впечатлението, че физическата активност и резултатите от нея са за цял живот.

И не на последно място, намерете време да изгледате филмчето по-долу, защото то говори много по-добре от всичко, казано дотук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май