Гимнастически бодибилдинг

Време ли е да обърнем гръб на щангите?
Гимнастически бодибилдинг

Всеки, който в последно време се е вълнувал от идеята за големи мускули, навярно знае, че пътят към целта му минава през големите упражнения (клек, тяга, избутване на щанга от лег) с големи тежести. Движенията със собствено тегло са от второстепенно значение и служат предимно за обща физическа подготовка или в краен случай, когато нямаме достъп до фитнес оборудване.

Самият аз силно вярвам в тези твърдения или поне вярвах, докато не попаднах на мнението на Чад Уотърбъри – неврофизиолог и треньор, за когото неведнъж сме писали тук. Той дава пример с елитните гимнастици, чиито фигури карат женските крака да омекват, а мъжките – да се схващат от неблагородна завист. Тези хора тренират изключително с помощта на халки, успоредки, висилки, греди и коне с гривни и телата им са резултат именно на тренировките с гимнастически уреди.

Уотърбъри счита, че когато става дума за мускулен растеж, подобен тип движения неколкократно превъзхождат упражненията с допълнително съпротивление. Това се дължи на факта, че при тях практически отсъства излишна компресия на гръбначния стълб (буквално "смачкване" в резултат от гравитацията и добавената тежест). Благодарение на тази особеност, спортистите се възстановяват в пъти по-бързо, намаляват вероятността от травми на гръбнака и могат да тренират с много по-голяма честота.

Ако и вие, като мен, виждате известна логика в подобно твърдение, бихте могли да го подложите на изпитание в рамките на следващите 1-2 месеца. Това не означава непременно да изхвърлите всички тежки движения от тренировката си. Изберете си едно от тях (напр. мъртва тяга) и го правете веднъж седмично със сравнително нисък обем (до 10 повторения общо в схема 2х5, 3х3, 5х2 или др. под.). Самият Чад Уотърбъри е на мнение, че такъв тип натоварване е незаменимо за развитието на сила и заздравяването на костната система.

Останалата част от програмата си посветете на упражнения със собствено тегло за горна част на тялото, корем и крака, с трудност, която не ви позволява да направите серия с повече от 12 повторения.

Изпълнявайте ги в кръгов формат и се постарайте да "завъртите" колкото се може повече кръгове за постигането на максимален обем. Тренирайте минимум 3 и максимум 6 пъти седмично, взависимост от свободното си време и условията за възстановяване (сън, качество и количество храна, хранителни добавки, стрес и др.).

Тренирането с тежести винаги е заемало особено място в сърцето ми и със сигурност ще остане там. Но това не ми пречи да се вслушвам в думите на по-умните и опитни от мен хора, особено ако това ще ми даде възможност да постигам тренировъчен ефект, без да подлагам ставите и гръбнака си на излишно натоварване.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май