Спортът и вашият гръб

Фитнес? Тичане? И двете хипотетично вредят. Едното обаче има много алтернативи.
Спортът и вашият гръб

Най-важното

Един от най-практикуваните методи за декомпресия на гръбначния стълб след спорт е висенето на ръце от лост за максимално продължително време. 

Независимо от познанията си по анатомия, вероятно сте чували интересното твърдение, че човек е по-нисък в края на деня (с уговорката, че работи дневна смяна, след малко ще разберете защо). Причината за това се крие в гръбначните (междупрешленни) дискове, чиято сърцевина е пълна с водниста течност. Благодарение на това те действат като своеобразни амортисьори и абсорбират различните натоварвания, които си причиняваме през активната част от денонощието.

Работата е там, че извършвайки тази си функция, те се компресират (буквално смачкват) и в резултат ръстът ни намалява, макар и незначително. По време на сън компресията върху дисковете намалява и това им дава възможност да се разширят отново.

Всичко това може би ви подсказва, че позицията на тялото е от особено голямо значение за натоварванията, които гръбнакът ни ще трябва да понесе. Следната графика е изготвена от шведския хирург-ортопед Алф Нахемсон, който е посветил цялата си кариера на здравето на гръбначния стълб. От нея се вижда как налягането върху дисковете варира в зависимост от позата, като за базис е прието изправеното положение. Забележете как се съотнася към него седенето и особено седенето с наклон напред, което е така характерно за офисните супергерои на модерното време.

Alf Nachemson

Това, което може би не става ясно от ръчно нарисуваната картинка, е, че добавянето на тежест от 5 килограма значително увеличава силите, които действат върху гърба и по този начин допълнително увеличават риска от контузии. Или поне така е на теория.

Затова много специалисти днес обмислят най-различни варианти за модифициране на тренировъчните програми на клиентите си така, че да доведат това натоварване до някакъв приемлив минимум. Някои наблягат върху унилатералните упражнения (с една ръка или на един крак), където за постигането на тренировъчен ефект се изисква значително по-малка тежест. Други акцентират върху тренировките със собствено тегло. Това, което сме длъжни да споменем е, че, изпълнени с правилна техника, тренировките с тежести са незаменими в увеличаването на костната плътност, силата и координацията, които са от много голямо значение за предпазването от контузии, особено в напреднала възраст. А силата и издръжливостта на поясната мускулатура, в частност, са от ключово значение за здравето на гръбначния стълб, както съм споменавал и преди. Това са неща, които често се игнорират както от треньори, така и от трениращи и понякога водят до направата на погрешни заключения.

inm.comВсъщност, причината за написването на настоящия материал е едно изследване, което фитнес гуруто Чарлз Поликин посочва във вчерашна публикация на блога си. То е първото по рода си в своя опит да отчете промените, които възникват във височината и обема на междупрешленните дискове в резултат от тичане със средна интензивност (75% от максималната).

Резултатите демонстрират, че 30 минути бягане на пътека водят до намаляване на височината на дисковете със средно 6,3% и на обема на течността им със средно 6,9%. Поликин коментира, че по-притеснителната цифра е втората, тъй като от тази течност зависи както мобилността на гръбначния стълб, така и превенцията на контузии.

Въпреки че тези резултати не са възпроизведени от други подобни изпитания, те са достатъчно сериозни, за да ни накарат да се замислим, че някои форми на тренировка изобщо не са чак толкова безопасни и достъпни, колкото изглеждат на пръв поглед. Като добавим и обстоятелството, че хората масово тичат с лоша техника, можем спокойно да заключим, че има далеч по-приемливи начини за поддържането на фигура. Защото, каквото и да си говорим, болшинството от нас в днешно време не бяга с атлетически цели (бързина, издръжливост), а само и единствено, за да гори калории. Калории, които някой ден може да се окажат по-скъпи от първоначално предвиденото.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май