Искрено и лично за етеричните масла

Най-популярните от тях и приложението им в полза на красотата
Искрено и лично за етеричните масла

Доста пъти сме споменавали страхотния ефект на етеричните масла. Но май досега не сме се спирали подробно и изчерпателно на тях.

Момичетата от Jenite.bg обаче много ни помогнаха в това отношение, споделяйки ни интересна информация за ароматните масла. Последните се извличат от растения, посредством дестилация. Силно концентрирани са и затова трябва да бъдат разтворени преди употреба.

Могат да се добавят и към готови шампоани, балсами, кремове и лосиони. Или направо можете да си купите продукти, обогатени с етерични масла, като например омекотяващ лосион за тяло, натурален душ-гел или крем за сухи ръце. Не можем да пропуснем и факта, че могат да бъдат от огромна полза при лечението на настинка и грип, както и в борбата с алергиите.

Обикновено етеричните масла се продават заедно с листовка, в която е описано в какво съотношение могат да бъдат разреждани. А ето и няколко от най-популярните, както и малко информация за действието им:

749777inm.comМасло от чаено дърво

То съдържа терпеноиди, които имат антисептично и противогъбично действие. Това го прави добър съюзник в борбата с кожни проблеми и акне. Дава добри резултати и при лечение на пърхот и себорея.

Масло от розмарин

Богато на антиоксиданти, това масло притежава силно изразено действие при лечение на акне, дерматит и екзема. Също така подобрява кръвообращението на скалпа, насърчава растежа на косата и придава блясък. Добавено към шампоана, регулира омазняването и има ефект против пърхот.

Масло от бергамот

Подобно на лавандуловото, маслото от бергамот е изключително благоприятно при кожни раздразнения. Много подходящо е за мазна и проблемна кожа, тъй като регулира функцията на мастните жлези, избелва и свива порите. Добавено към шампоана, притежава противопърхотно действие.

Масло от кедър

Приложено върху лицето, то действа стягащо, успокояващо и антисептично. Добавено към шампоана пък предотвратява бързото омазняване и спомага за заздравяването на косъма.

Масло от грейпфрут

Изключително богато на витамин С, това масло притежава силно противовъзпалително действие. Добавено към маска за лице, нормализира дейността на мастните жлези, освежава и избистря тена.

Масло от лимон

Също като маслото от грейпфрут, етеричният извлек от лимон е пълен с витамин С. Може да го добавяте към всякакви маски за лице и коса. Действа регенериращо, освежаващо и тонизиращо. Притежава лек избелващ ефект.

Масло от лавандула

749775inm.com

То действа регенериращо, освежаващо и тонизиращо, което го прави особено подходящо при кожни раздразнения от различен произход. Добра добавка е към средства против косопад. Притежава и ароматерапевтични свойства.

Масло от копър

Добавено към крем за лице, това масло влияе благотворно върху много суха кожа. Незаменим помощник е в борбата с бръчките. Добавено в лосион за тяло пък притежава антицелулитно действие.

Масло от хвойна

Чудесен избор при при суха и зряла кожа. Ако го добавите към крема си за лице, ще усетите успокояващо и стягащо действие. Също така има и ефект против пърхот.

Масло от лайка

Подобно на маслото от копър, то е добър съюзник в борбата с целулита. Подобрява еластичността на кожата и притежава силно противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.

749776inm.comРозово масло

Един от символите на България притежава силен антисептичен ефект. Това масло е подходящо за всички видове кожа, особено суха и чувствителна. Забавя процесите на стареене и стяга капилярите, което намалява червенината на лицето.

Бонус-съвет от Jenite.bg

За съжаление, на нашия пазар често се срещат етерични масла с различни примеси, които развалят тяхното качество. Съществува обаче много лесен тест, чрез който да проверите дали маслото, което сте си купили, е чисто. За тази цел капнете малко от него върху салфетка и изчакайте минутка. Ако етеричното масло е истинско, капката се изпарява без да оставя мазна следа. Ако обаче попие и остави петънце, то значи сте попаднали да разреден и некачествен продукт.

За да удължите срока на годност на етеричните масла, добавете към тяхното съдържание няколко капки масло от жожоба.

А и винаги може да си приготвите ароматни масла вкъщи, както Киро ви е учил тук ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май