СПА процедура с рибите Гара Руфа – екзотичен масаж или опасна терапия?

СПА процедура с рибите Гара Руфа – екзотичен масаж или опасна терапия?

СПА педикюрът с риби е една от странните тенденции за красота през последните години. За хората, които смятат, че няма човек, който да желае да постави краката си във вана с множество малки екзотични рибки Гара Руфа (Garra rufa), наричани още "риба доктор", хиляди мнения в Instagram опровергават техните предположения. Полезна или вредна е обаче процедурата? Ето малко повече подробности за тази нестандартна терапия.

Гара Руфа се хранят с мъртва кожа

Според д-р Тес Маурисию, дерматолог в Бевърли Хилс, терапията няма нищо общо с педикюра. "Процедурата включва потапяне на краката във вода, пълна с малки рибки, които се хранят с мъртва кожа. Конкретният вид рибки са известни със способността си да се хранят с мъртви кожни клетки, без да смучат кръв и да нараняват здравата кожа."

В доклад на неправителствената организация NPR обаче се твърди, че Гара Руфа нямат зъби, поради което се смята, че те не премахнат мъртвата кожа чрез хапане. "Те засмукват кожата ви – нещо като хиляди малки подводни прахосмукачки, прикрепени към краката."

Тези екзотични риби буквално гладуват

"Консумацията на мъртва кожа с цел ексфолиране, почистване и омекотяване на краката е основен начин на препитание за рибите.", коментира дерматолога Ронда Клейн.

СПА терапия

Някои екземпляри са толкова гладни, че освен мъртвата кожа по краката и стъпалата, могат да започнат да се хранят и със здрава. Това се случва, когато рибките не се отглеждат достатъчно добре.

Има ли етични последици?

"Имаме опасения за благосъстоянието на всяка риба, включена в тази практика.", споделя говорител на Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните в Обединеното кралство, отбелязвайки, че качеството на водата и температурният диапазон са от особено значение.

Потенциалните ползи не са научно доказани

Според д-р Клейн рибките Гара Руфа подобряват кръвообращението, стимулират енергийните точки на тялото и премахват неприятната миризма на краката, но, за съжаление, нито една от предполагаемите ползи не е научно доказана.

Опасни ли са рибите?

За съжаление, тъй като рибите не могат да се стерилизират, а цената им е твърде висока, те вероятно се използват многократно. Това означава, че екзотичните риби теоретично представляват риск от разпространение на бактерии, кожни инфекции и редица болести.

Друг е въпросът дали ваните за крака се дезинфекцират след всеки клиент.

Кога не трябва да се провежда процедурата?

Независимо от факта, че тази процедура е била използвана за лечение на псориазис, лекарите съветват пациентите, които са диагностицирани с кожното заболяване, диабет или друго здравословно състояние, да избягват терапията поради повишения риск от кожни инфекции.

Докато Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) отбелязват, че не са налични публикувани доклади за инфекции или болести вследствие на козметичната процедура, има данни, че ваните за крака могат да бъдат огнища на различни зарази.

Процедурата е забранена в няколко американски щата

Докато рисковете и ползите от процедурата все още се обсъждат, CDC обяснява, че всеки щат има собствени правила за СПА терапията с риби и в поне десет от тях е забранена. Интересното е, че забраната не е провокирана само от потенциалните опасения за здравето на хората и за благосъстоянието на рибите.

Източник: Framar.bg

ключови думи:
Гара Руфа масаж спа

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май