Здрави през зимата. С йога

И през цялата година
Здрави през зимата. С йога
inm

Най-важното

Задължително надникнете в ей този материал. Той ще ви даде няколко съвета за това как да практикувате йога през студените дни.  

Най-студеният сезон от годината е коварен, да знаете! Изкушава ви да прекарвате повече време вкъщи, на топло. Това своеобразно застояване пък може да ви изнежи и в резултат – да повиши риска да се разболеете от грип или настинка.

Иначе казано, движете се и излизайте навън по-често, независимо от това, че метеорологичните условия не са съвсем благоприятни.

Ето ви още един съвет: правете йога, защото редовната практика наистина има потенциал да засили имунитета ви. 

  • През зимата наблегнете на онези асани, при които се постига добро разширяване на гръдния кош. Такива, например, са поза риба, мост и кобра. Тези упражнения стимулират кръвообращението в тимуса – ендокринна жлеза, разположена от двете страни на трахеята, зад гръдната кост и пред сърцето. Въпросният орган е от изключително важен за производството на бели кръвни телца, които, както знаете, са и основен компонент на имунната система. Хубавото е, че споменатите пози не са толкова сложни за научване и, с малко повече упоритост и внимание, ще ги усвоите бързо.
  • Сега е най-подходящият момент редовно да си прилагате т. нар. джала нети – или техника за почистване на носа със солена вода. Добре почистен от секретите и отпушен, обонятелният ви орган ще се чувства в прекрасна форма и по-рядко ще го хваща хрема. Подробни инструкции за извършване на джала нети може да откриете тук.
  • И не на последно място: намирайте време дори за кратка медитация, с която ще давате почивка на съзнанието си. Не забравяйте, че стресът също може да се окаже голям враг на имунната ви система – пазете го настрани чрез медитативни упражнения.

755761inm

Е, бъдете здрави и се грижете за себе си! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май