Джала нети

Интересна пречистваща практика в йога
Джала нети

Съгласни сме, че, произнесена на санскрит, тази техника наистина звучи доста трудна и сложна за изпълнение. Но... всъщност не е. Поне в това ни убеждават всички преподаватели по йога, с които сме имали възможността да разговаряме.

Всъщност, джала или за по-кратко – само "нети", е част от една порядъчно сложна пречистваща практика, но, едновременно с това, може да се изпълнява и абсолютно самостоятелно.

Та, става въпрос за бързо и ефективно почистване на носа със... солена вода, което обещава за нула време да ви избави от неприятното хремаво неразположение.

А тъй като подозираме, че вече сте скептично настроени към въпросната процедура, ще побързаме да ви запознаем по-подробно с нея и сами да прецените дали бихте я изпробвали някой ден ;)

Нети в детайли

Да започнем оттам, че тази практика се извършва със специален съд, наречен нети лота. Той прилича много на обикновен чайник, с тази разлика, че накрайникът на чучура му е смешно удебелен. Всъщност, има различни видове лота чайници, по-малки или по-големи, но функцията, която изпълняват в крайна сметка, е една и съща.

А именно – пълнят се с вода, чиято температура трябва да доближава тази на тялото. Добавя се морска или хималайска сол, а при липса на изброените – обикновена.

Важно: в половин литър прозрачна течност трябва да се сложи една чаена лъжица сол. Нито повече, нито по-малко, защото в противен случай носът може да не одобри въпросната смес и да изпита неудобство от преминаването й по носните пътища.

Техника

  • Започва се в изправен стоеж, с леко разтворени крака. Следва леко навеждане на тялото напред, от таза. После главата се накланя на една страна, а дишането, предполагаемо, се извършва през устата.
  • При следващата стъпка чучурчето на чайника се поставя на едната ноздра (намиращата се на по-високо равнище), така че то да прилегне хубаво в нея. Лотата се повдига и водата започва да преминава през носа – влиза през едната и излиза през другата ноздра. Когато по този начин половината от съдържанието на чайника изтече, лотата се отстранява и процедурата се повтаря и с другата ноздра.

Важно: водата трябва да преминава само през носа. Ако влиза в гърлото или в устата, това означава, че главата не е правилно наклонена. Но коректната позиция може да се усети лесно, чрез практика.

  • Следва изсушаване. Едната ноздра се запушва с палец, а през другата трябва да се вдиша и издиша бързо около 20 пъти. По този начин влагата излиза по-лесно от носа. Процедурата се повтаря и с другата ноздра. Накрая може да се практикува бързо дишане, отново със същата цел. И готово :)

Важно: това своеобразно издухване не трябва да се извършва силно, защото останалата вода може да излезе през ушите ;)

Добре е джала нети да се прави рано сутрин, но ако се налага, може да се изпълнява по всяко друго време на денонощието. Не се препоръчва обаче на хора с хронично кръвотечение или с високо кръвно налягане, които трябва да се посъветват със специалист преди да я изпробват. Да прибавим още, че след нея не е препоръчително да се излиза навън, в студено време.

Що се отнася до ползите, много са. Въпросната техника отлично добре премахва секретите в носа и го отпушва добре. Освен това, тя активира нервните окончания в него, като по този начин стимулира мозъчната дейност и подобрява концентрацията.

Препоръчваме ви обаче преди да я пробвате сами, да помолите някой, който я е усвоил, да ви я покаже.

Е, какво ще кажете? Бихте ли опитали да "пречистите" носа си по този начин?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 20.10.2011 | 11:35
    ъъъ, колкото и хубаво да е описано, мисля, че не бих пробвала:)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май