Никотинът - вреди и ползи

Дали този химикал има своите добри страни и кои са те?
Никотинът - вреди и ползи

Никотинът може да бъде открит както в тютюневите изделия, така и в някои храни и напитки. Известно е, че той води до силно пристрастяване и нанася редица вреди върху здравето.

Ние в никакъв случай не ви насърчаваме да го използвате, но ще отбележим, че веществото, взело своето име от тютюневото растение nicotiana tabacum, може да бъде използвано като стимулант и в минимални количества да бъде участник в алтернативни методи за отказване от тютюнопушене (никотинови дъвки и лепенки, електронни цигари).

Точно за това ще ви разкажем повече подробности за действието на никотина върху тялото:

1. Това органично съединение е заслужило лошата си репутация като основната съставка на тютюна, която кара множество пушачи да се завръщат отново и отново към вредния навик. Трудно е да се опише как точно се създава тази зависимост, но едно от обясненията е, че приетият никотин увеличава нивото на допамин в организма.

Допаминът е невротрансмитер, който участва в контрола на когнитивно-поведенчески функции като движение, координация, запаметяване, концентрация, мотивация и др. Той е известен и като "химикал на удоволствието", създаващ усещане за наслада. За съжаление, това усещане при приемащите никотин под една или друга форма е много краткотрайно и съвсем скоро те имат нужда от нова доза, за да си го възвърнат.

2. Никотинът в по-големи количества оказва влияние и върху сърдечно-съдовата система, като увеличава кръвното налягане и пулса, и затруднява работата на кръвоносните съдове. Всичко това може да доведе до редица сърдечни заболявания. Разбира се, това негово действие се проявява и в съчетание с другите химични съединения, съдържащи се в тютюневите продукти.

След като разгледахме накратко вредното влияние на това вещество, нека видим кои негови свойства могат да работят в наша полза.

Ако вземем предвид описаната роля на допамина и я пренесем в ежедневието, можем да твърдим уверено – никотинът е енергиен стимулант и успешен помощник в извършването на всички мисловни и физически дейности. Непушачи, ползвали никотин под формата на дъвки или никотинови лепенки, твърдят, че благодарение на тях се борят успешно със сънливостта, леността и липсата на концентрация.

Това възбуждащо действие е потвърдено и от редица спортисти. Двама атлети и диетолози – Шелби Стърнс и Дан Дъчейн, например, препоръчват никотиновите дъвки (у нас те се предлагат с концентрация на никотин от 2 или 4 мг) като стимулант, който помага на професионалните бодибилдъри по-лесно да преодоляват натрупаната умора и да бъдат постоянно мотивирани за тренировки.

Учени от Бирмингамския университет пък извършват опит с дванадесет души със средна физическа подготовка, за да видят дали веществото може да повлияе върху издръжливостта им. Участниците са заставени да карат велосипед до пълна умора, като в единия случай ползват никотинова лепенка, а във втория им е предоставено плацебо. По време на карането с никотинова лепенка 10 от 12-те велосипедисти демонстрират със 17% по-висока издръжливост.

Учените отдават този резултат изцяло на сигналите, които никотинът изпраща към мозъка, тъй като не успяват да регистрират каквито и да било признаци за директен стимул върху мускулната или сърдечно-съдовата системи.

Изследвания сочат, че това наркотично вещество с възбуждащ ефект може да се използва и като медикамент срещу болестта Алцхаймер.

Дали ще намерим начин да използваме никотина, без да увредим здравето си, навярно предстои да разберем след още редица дебати, проучвания и научни опити.

И докато чакаме тези открития да се появят на бял свят, е добре да разчитаме преди всичко на естествения си стимулант – удовлетворението от превъзмогнатите зависимости и постигнатите цели.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април