Какво е общото между спанака и фламингото?

Бета... бета...
Какво е общото между спанака и фламингото?

Най-важното

Храни, богати на бета-каротин:

  • Тиква
  • Моркови
  • Цвекло
  • Китайско зеле
  • Кайсии
  • Консервирани домати
  • Зелен пъпеш
  • Къдраво зеле
  • Маруля
  • Спанак

Разкритието, че растенията не съдържат витамин А едва ли е направило живота ви по-лесен, за което се извиняваме. И така, в плодовете и зеленчуците се съдържат неактивни суровини (прекурсори) за производството на този витамин, наречени каротиноиди. На всичкото отгоре, за тази цел са подходящи само четири от тях: алфа-каротин, гама-каротин, бета-криптоксанин и бета-каротин, като последният е нещо като шеф на каротиноидите.

Освен, че се отличава с най-добра потенциална конвертируемост във витамин А, бета-каротинът е с установени антиоксидантни свойства. Това означава, че е способен да ни предпазва от окисляване. Прекомерното окисляване е вредно за клетките ни, тъй като ги уврежда и по този начин ускорява процеса на стареене и може да доведе до сърдечно-съдови заболявания и рак. Това свойство на бета-каротина и някои други каротиноиди е една от причините да произвеждаме толкова малко витамин А от тях. Колкото повече оксидативни процеси текат в тялото ни, толкова повече каротиноиди биват унищожени в качеството си на антиоксиданти и толкова по-малко ни остават "на склад" в качеството си на прекурсори.

Важно е да се знае, че до този момент не е установено какъв е оптималният прием на бета-каротин.  Съществуват изследвания на пушачи, които приемат достатъчни количества витамин А и "бонус-количества" бета-каротин под формата на хранителна добавка. Очакванията на изследователите са случаите на белодробен рак да намалеят в следствие на експериментите, но те изненадващо се увеличават. С основание може да се предположи, че при адекватен прием на витамин А, добавеният бета-каротин има прооксидантно действие над определени дози.

Не тичайте към Токсикологията, само защото снощи сте вечеряли тиква, примерно. Нямате никакви основания за притеснение, ако приемате бета-каротина си от естествени източници. Още повече, че съществува голяма вероятност да имате недостиг витамин А и тялото ви да прави всичко възможно да си го набави от каротиноидите.

Естествените източници на бета-каротин обикновено са оранжево-жълтеникави на цвят, но съществуват растения като спанака, при които високото съдържание на хлорофил може да "маскира" специфичния пигмент на каротина. И преди да нападнете морковите със страшна сила, бихме искали да ви обърнем внимание на фламингата. Мда, техният специфичен цвят се дължи именно на системната злоупотреба с каротиноиди. Не, няма да станете розови, но със сигурност можете да пооранжевеете.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май