Енергизиращ коктейл? В-комплекс, моля!

Витамините от В-групата са особено необходими сега, в началото на пролетта
Енергизиращ коктейл? В-комплекс, моля!

Най-важното

В групата на В витамините влизат доста вещества, но основните и най-ценните сред тях са няколко:

- В1 (тиамин)

- В2 (рибофлавин)

- В3 (ниацин)

- В5 (пантотенова киселина)

- В6 (пиридоксин)

- В7 (биотин)

- В9 (фолиева киселина)

- В12 (кобаламин, цианкобаламин)

Вече няколко пъти споменаваме пролетната умора, но това се дължи най-вече на факта, че е абсолютно актуална.

Симптомите са ви ясни – трудно събуждане, почти хронична умора, липса на енергия и никакво желание за каквото и да било... Да продължаваме ли?

Да, определено няма смисъл. А и вече си знаете, че движението и увеличеното слънцестоене (иначе казано – времето, което прекарвате под слънчевите лъчи) са сред най-сигурните начини да се справите с досадното пролетно състояние.

Физическата активност спомага за отделянето на хормони на щастието в тялото, за това към нея ще прибавим и секса, няма как. Слънцето пък отключва собственият ни механизъм за производство на витамин D, чийто дефицит след края на зимата често води до хронично усещане за изтощение.

Е, към това само ще добавим и солидни дози витамини от В-групата, които съвсем ще прояснят ситуацията. Тези ценни вещества участват в много от основните процеси в тялото ни, но, за съжаление, трябва да се набавят ежедневно. С храната това може да бъде доста трудно – трябва да консумирате колосални количества зеленолистни зеленчуци (които липсват през зимата), бобови растения, месо и черен дроб, бирена мая, яйца, мляко и други. За вегетарианците, например, това е доста трудно.

И като имаме предвид, че в началото на топлия сезон обикновено нуждата от В-комплекса е подчертано остра, може да се наложи да прибегнете към специални хранителни добавки.

Не забравяйте, че витамините от В-групата действат най-добре в комбинация, така че се възползвайте максимално от възможностите им. Те подобряват работата на мускулите и на нервната система, като по този начин повишават нивата на енергия в организма и настроението ни. Влияят положително и върху здравето на редица други системи в тялото, а в много случаи действат и като антиоксиданти.

Препоръчителните дневни дози за различните витамини от комплекса са различни, но хранителните добавки обикновено са съобразени с тях и дори ги надвишават, в случай че сте по-активни физически. Ако пък не сте спортни натури, не се притеснявайте – излишните количества от полезните вещества не се складират в тялото, а се изхвърлят веднага чрез урината.

Само ви съветваме, когато си купувате витамини, избирайте не разтворими, а такива на капсули. Те обикновено имат по-голяма концентрация на съставките и не съдържат спомагателни вещества като овкусители, подсладители, ароматизатори и оцветители.

В никакъв случай обаче не допускайте добавките да намаляват хранителното разнообразие и качество в менюто ви - то е незаменимо.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април