Акция срещу лошото настроение

Акция срещу лошото настроение

Отваряте очи сутрин и със съжаление отбелязвате, че още е зима. Не искаме да ви тревожим, но топлото време ще закъснее. Неприятно е, знаем, но не трябва да се оставяте на лошото настроение да ви обзема. Напротив: започнете спешна акция по спасяване на деня си... сега.

Спортът, разбира се

Учени от университета Дюк в Дърам (Северна Каролина) откриха, че спортът има магически ефект върху настроението.

Последните твърдят, че упражненията могат да бъдат също толкова ефективни за лечение на депресията, колкото и широко разпространения антидепресант "Золофот".

В най-общи линии физическата активност стимулира производството на допамин – вещество, което се намира в пряка връзка с доброто настроение.
Нещо повече: специалисти ви препоръчват да се доверите на аеробната физическа активност. Интензивното кардио спомага за образуването на нови нервни клетки в мозъка, които са мощен помощник в борбата срещу стреса.
Изберете обаче аеробна програма, която наистина обичате. Така ефектът от терапията ще е двоен.

Храната

Загрижени за вас, още в началото на студените дни ви запознахме с храните, които лекуват лошото настроение. (Материалът може да прочетете тук!)

Обяснихме ви вече, че омега 3-мазнините, които се съдържат в рибата, са хипер полезни за здравето. Източник са на аминокиселината триптофан, от която тялото синтезира серотонин: хормонът на щастието.

От друга страна, антиоскидантите и флавоноидите в плодовете и зеленчуците (в комбинация с въпросните мазнини) предпазват мозъка от пакостни инфекции, които водят до депресия.

Как да приготвяте рибата обаче?

Печенето, варенето и грилът са добри варианти. При тях важните съставки се съхраняват най-добре.

Опушването на рибата не е лош избор, но все пак по този начин добавяте нитрати към ястието си, а едва ли искате това, нали?

Напоследък доста учени свързват въпросните съединения с опасност от рак на стомаха. Бъдете сигурни, че сьомгата ще има страхотен вкус дори когато не е пържена или пушена.

Сънят

Доказано е, че при хората, страдащи от безсъние, съществува петорно по-голям риск от депресия, отколкото при добре отпочиналите. Това стана ясно от експеримент, проведен в университета в Северен Тексас, САЩ. Липсата на сън учените свързват и с нежеланото напълняване.

Така че, ако не си осигурите сами поне осем часа почивка през нощта, не разчитайте, че настроението ви ще бъде добро.

Открийте кой е основният враг на съня ви и го обезоръжете.

"Оммммммм"

Може да ви изглежда смешно отстрани как в курс по йога няколко човека повтарят със затворени очи (обикновено по три пъти) прословутата сричка "ом", но всъщност последното има смисъл.

Впрочем магията не е в сричката, а в дишането и стойката. С едната ръка на корема, а с другата на главата, докато сте в седнало положение, вдишайте дълбоко. Естествено, гледайте гърбът да е добре изправен, като позата в лотос изобщо не е задължителна.

Когато издишвате, произнесете вълшебната думичка, а докато го правите ще усетите вибрации в корема и в цялото си тяло.

Всъщност първата ви задача е да се научите да дишате правилно. Иначе медитацията при всеки е абсолютно индивидуално решение. Не зависи от място и време.

Светлината

Благодарение на нея успяваме да регулираме най-добре биологичния си часовник, който пък в най-голяма степен управлява инверсиите в настроението, отговаря за съня и енергията.

Депресирани хора, които били излагани за час в продължение на 5 седмици на слънчева светлина, подобрили с 54 % симптомите на състоянието си. Това стана ясно след проучване, проведено в Кънектикът, САЩ.
Ако нямате късмет да живеете целогодишно в Ямайка и да се радвате на ярко слънце, вероятно сте от тези,
при които нивата на витамин D спадат чувствително през зимата.

Това пък може да доведе до умора, депресия и неприятни и неочаквани болежки по цялото тяло.
За щастие, има много храни, които са богати на "слънчевия" витамин, а рибните специалитети , за които стана дума по-горе, спадат към тях. Дерзайте!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 10.11.2011 | 19:02
    Природата лекува много по-успешно от всякакви лекарства!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май