6 признака, че страдате от железен дефицит

Не ги пренебрегвайте!
6 признака, че страдате от железен дефицит

В сезона на вирусните инфекции все по-често си задаваме въпроса дали се радваме на достатъчно добър имунитет и ще успеем ли да устоим на различните видове епидемии.

В случай, че със застудяването на времето, все по-често се чувствате изтощени и все по-рядко имате желание да посещавате фитнес залата или ви е трудно да изкачите стълбите до дома си без да се задъхате, то най-вероятно виновник за всички тези симптоми е липсата ви на достатъчно желязо.

Дори и да приемате достатъчно храни богати на желязо е възможно да страдате от недостиг заради неспособността на организма ви да го усвои пълноценно. Причина за този феномен могат да бъдат различните медикаменти, загуба на кръв и редица други причини.

За съжаление често анемията се открива твърде късно, когато болестта е вече налице, така че ви предлагам 6 признака, с които ще откриете на време, че страдате от железен дефицит.

1. Желание да се яде пръст и други нехранителни продукти

1573813Thinkstock/Guliver

Колкото и странно да ви звучи, но ако сте яли пръст като деца, то най-вероятно сте страдали от липсата на желязо. В подобно положение са всички, които имат неистова жажда към други също толкова абсурдни нехранителни продукти като глина, царевично нишесте, картон и други. Състоянието се нарича извращение на апетита и може да бъде трудно да се хване на време, защото хората в това състояние ги е срам да си признаят, че имат тези странни пристрастявания. Но пациентите, които споделили тези си наклонности на време съумяват бързо да възстановят равновесието в организма си.

2. Слаби и чупливи нокти

1573472Thinkstock/Guliver

Ноктите са най-сериозния издайник за възникнали проблеми в организма ви. В случай, че страдате от слаби и чупливи нокти – това може да е сериозен показател, че страдате от железен дефицит. Но също така могат да изглеждат хлътнали във формата на лъжица.

3. Напукани устни
Напуканите устни могат да се дължат на много фактори като силен студен вятър, често ги облизвате или се намирате в помещение, което е твърде сухо, но също така могат да са сигнал, че ви липсва желязо! Според последните проучвания около 1/3  от хората с недостиг на желязо страдат от специфичен вид напукване на устните, който е концентриран предимно по ъглите. Именно тези напукани ъгли могат да възпрепятстват храненето, усмивките и дори прозявката. Имайте предвид, че медицинските вазелини едва ли ще ви помогнат да се справите с напуканите устни, добре е да проверите дали не страдате от железен дефицит.

4. Подут, болезнен и обложен език

1573473Thinkstock/Guliver

Подутият, обложен и болезнен език е очевиден и доста ярък показател за недостиг на желязо. Това неразположение може да доведе до проблеми с дъвченето, преглъщането или дори говоренето. Не отлагайте взимането на мерки.

5. Постоянна жажда за лед

1573471Thinkstock/Guliver

Леденият глад е често срещан симптом за тежък недостиг на желязо. Въпреки, че причините за това са неясни, някои лекари предполагат, че дъвченето на лед увеличава бдителността  на хората страдащи от железен дефицит, както и че успокоява усещането на подпухналия език. Добре е преди отново да посегнете към фризера пълен с лед - направете контролно изследване, което ще установи дали страдате от железен дефицит.

6. Изтръпване на краката
Изтръпването на краката е усещане, като че ли ви парят или по-скоро ви полазват хиляди насекоми. Това е едно от усещанията, за които също се смята, че безпогрешно показва, че страдате от липсата на желязо. Лекарите все още не са напълно сигурни какво причинява това състояние, но практиката показва, че хората процентът на хората страдащи от това състояние имат железен дефицит.

В случай, че установите дори само 2 от изброените по-горе симптома, то не отлагайте посещението при личния си лекар. Мерките взети в правилния момент, могат да ви спестят множество главоболия за в бъдеще. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април