Чудно вкусни сарми с кисело зеле

Чудно вкусни сарми с кисело зеле

Чудно вкусни сарми с кисело зеле – ето как да ги приготвите като ползвате зелеви листа и кайма (или ситно нарязано месо).

Със застудяването на времето и наближаването на коледните празници няма как да не ни се прокрадне през ума ни, мисълта за вкусни, домашно приготвени, сочни и ароматни сарми с кисело зеле, пише tami.bg.

Тази вкусна гозба е любима на много поколения по нашите географски ширини. Правили са ги нашите баби и прабаби, правим ги сега и ние, и най-вероятно ще се правят и дълго след нас.

И няма как, нека си признаем, те са толкова изкушаващи със своята сочна и ароматна плънка, обвити в лист от домашно приготвено кисело зеле, просто няма как да им устоим. Затова сме ви приготвили една страхотна рецепта от старите позабравени книги за зелеви сарми с кайма и ориз, която е изпитана, лесна и доказана във времето.

Сарми с кисело зеле

Едно вкусно предложение възпроизведено и отработено от нас, което не е никак сложно, но при правилно подбрани качествени продукти резултатът ще бъде впечатляващи сарми с кисело зеле, които са само на две хапки "живот".

Необходими продукти за сармите

  • 600гр. свинско месо (смляно);
  • 80гр. олио;
  • 1300 гр.  кисело зеле;
  • 1 глава кромид лук;
  • 40 гр. ориз;
  • 10 гр. брашно;
  • 1 с.л. доматено пюре;
  • джоджен;
  • червен пипер, черен пипер;
  • сол на вкус.

Как се приготвят сарми с кисело зеле

За приготвянето на сарми с кисело зеле се подбира по-тлъсто месо, като може и да ползвате свинска кайма или смес. В гореща  мазнина запържвате лук, предварително нарязан на ситно, докато омекне.

Добавяте ситно нарязаното месо (или кайма) и запържвате и нея заедно с лука. Прибавя се оризът, като се запържва, прибавяте съвсем малко сол, червен пипер и наливате гореща вода или бульон в количество един път и половина повече от обема на ориза.

Сместа се увива в листа от кисело зеле в неголеми стегнати сарми, в които се поставя по една супена лъжица от плънката.

За да се завият по добре и стегнато, дебелите части на листото се изрязват. 

Сармите се нареждат в плитка тенджера и се заливат с малко гореща вода. Варят се на слаб огън. А когато сармите са почти готови се прибавя чаша зелева чорба и резен лимон, ако харесвате по-кисел вкус.

За да имат по-хубав цвят, още в началото, в соса се размива малко доматено пюре. Преди поднасяне сосът се подправя с разбито яйце и лъжичка брашно. За да се поднесат в по-хубав вид , сосът се отделя, сармите се покриват с голяма плитка чиния и се обръщат.

Така те запазват хубавата форма, която са получили при варенето. Сосът се налива около сърмите. Могат да се поднесат и със запръжка от червен пипер в масло.

За това ястие могат да се използват и листа от прясна зелка. Ако се спрете на този вариант, то предварително трябва да ги попарите в подсолена вода, в която се разтваря и малко оцет. Листата разрязвате на две-три парчета, а твърдите части  начуквате  леко с дървен чук, за да омекнат и да се завиват по лесно.

ключови думи:
зелеви сарми

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май