Храните, които бременните (не) трябва да похапват

Няма позволено, няма разрешено - всичко зависи от това как и колко
Храните, които бременните (не) трябва да похапват

Бременна сте? Честито! Намирате се на прага на приключение, което, повярвайте ми, ще осмисли целия ви живот. Няма нищо по-хубаво (макар и страшно) да усещате как в коремa ви расте и се развива същество, което ще прилича на вас. П-р-е-к-р-а-с-н-о е!

Ще трябва, разбира се, да се справите с много предизвикателства, но няма как - това е положението. Едно от тях определено ще е храненето. Сега вече наистина трябва да прибегнете към балансирано и здравословно меню, ако искате:

а) детето ви да се роди здраво

б) да не качвате излишно тегло и да запазите "обществено коректна" форма.

Може би не знаехте, но скоро ще научите, че има определен списък от храни, които уж е препоръчително да изключите от съществуването си. Черната хроника е дългичка, но не ви съветвам да я приемате за чиста монета. Истината е, че въпросните продукти няма да ви навредят, ако ги консумирате с мярка и дори могат да ви бъдат полезни в определени ситуации.

Нека видим няколко от най-"опорочените" обаче:

Фъстъците

Преди години експертите размахваха пръст пред дамите с коремче и ги заплашваха, че споменатите ядки са техен върл враг, да не кажем - най-големият. Най-вече, защото в солените изкушения имало разни вещества, които повишавали риска от развитие на алергии при бебето след раждане. През 2012-та обаче един малък екип от специалисти доказа тъкмо обратното: че похапването на до 30 грама фъстъци (и на други ядки) дневно може да намали риска от появата на астма и други подобни състояния.

Ако има нещо доказано зловещо в ядките обаче, то тя е тяхната безапелационна калоричност и способността им да се свързват с влошаването на налични хемороиди. Точка.

1159745sxc.hu

Цитрусовите плодове

Те редовно са анатемосвани по същата причина - заради риска от алергии, който могат да създадат и увеличат до гигантизъм. Дали има резон в подобни притеснения обаче... трудно може да се каже на 100%.

Варивата

Смята се, че същите задълбочават изключително много проблема с газовете, който е особено срещано явление при бременните заради нарушеното им храносмилане. Там е работата обаче, че бобът и неговите събратя са супер източник на важни микро и макроелементи. Затова, лично аз, не ви съветвам да ги изключвате напълно от менюто си. Просто не прекалявайте с консумацията им и нещата ще се наредят.

Кафето

Видите ли двете чертички, веднага трябва да се откажете от кофеиновата напитка, иначе... лошо. Това може би ви внушават разни индивиди. Истината е всъщност, че спокойно можете да си консумирате по една чаша кафе на ден, стига тя да не причинява очебиен дискомофорт на нервната ви система. Нещо повече, безкофеиновото не е за предпочитане. За направата му се използват какви ли не вещества, така че "оригиналът" е по-добрият избор.

Казват също, че алкохолът трябва е абсолютно табу в този период от живота ви. Но бирата и червеното вино (в скромни количества) могат и да се окажат ваши приятели :) Зависи от това колко често и по колко ги викате за компания.

Спирам със списъка до тук, но обещавам да го допиша съвсем скоро :) Междувременно, ще се радвам да изкажете мнение - кои храни ви забраниха по време на бременност? От кои се отказахте сами и за кои сте сигурни, че ви създадоха проблем или ви направиха добра услуга? 

ключови думи:
бременни храни ядки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април