Храни, които да избягвате сутрин

Храни, които да избягвате сутрин

Диетолозите са убедени, че можеш да си позволиш почти всичко за закуска. Но това правило работи само за тези, които следват цифрите на скалата: калоричното съдържание на първото хранене се преработва лесно през деня и не води до наддаване на тегло. За хората с чувствителен стомах и за привържениците на здравословния начин на живот има изключения - храни, които не трябва да се ядат на празен стомах (това не означава, че трябва да бъдат напълно забравени).

Ето какво трябва да избягваш сутрин:

Цитруси

Портокалите и грейпфрутите дразнят празния хранопровод, така че чаша сок или половин плод със закуската е лоша идея. Въпреки това е отличен източник на витамин С и е чудесен десерт след обяд или вечеря.

Банани

Безвреден плод, който можеш да хапнеш без проблем на празен стомах, но имай предвид, че може да повлияе негативно на функционирането на сърдечно-съдовата система. Високото съдържание на магнезий и калций също нарушава калциево-магнезиевия баланс и увеличава натоварването на сърцето.

Кафе

Най-желаната напитка сутрин силно дразни празния стомах. Най-добре е да пиеш кафе след закуска или по време на обяд. Но не всяка от нас е готова да започне сутринта с чаша чай и овесени ядки – за мнозина това са твърде драстични мерки. За да сведеш до минимум щетите от сутрешното си късно еспресо или дълго американо, можеш леко да намалиш киселинността на напитката, например да добавиш мляко, сметана или кокосово масло (веган вариант).

Тестени нещица

Кафето с кроасан е класическа кинематографска закуска, но е огромен стрес за стомаха. Дрождите, които се добавят към печенето, дразнят стомашната лигавица, което може да причини доста дълъг дискомфорт през деня.

Круши

Този плод съдържа много груби фибри, които силно дразнят празния стомах. Подобно на бананите, крушите се консумират най-добре час-два след основното хранене.

Студени газирани напитки

Студените и газираните напитки свиват съдовете на стомаха и влошават местното кръвообращение, а това от своя страна затруднява храносмилането. Най-добре е да утолиш жаждата си сутрин с обикновена вода с резен лимон или лимонов сок.

Пикантни храни

Любителите на лютото често добавят червен пипер към сутрешния си омлет. И това ги кара да се чувстват некомфортно през целия ден. Самият пипер не дразни лигавицата поради протеина капсаицин, който се свързва с нервните окончания. В този случай няма увреждане, но има усещане за раздразнение, което, разбираемо не е много приятно. Поради тази причина е по-добре да отложиш хапването на люто до обяд.

Сладко

Яденето на захар сутрин на празен стомах (когато захарта е ниска) увеличава риска от появата на диабет. Сладкото на празен стомах рязко повишава нивото на глюкозата в кръвта, тъй като простите въглехидрати се усвояват бързо. Панкреасът реагира с експлозивно освобождаване на инсулин, който трябва да използва глюкозата. Така че, ако искаш да си здрава, но не можеш да се откажеш от захарта, приемай я след хранене, 20-30 минути след това.

Източник: Cosmopolitan
ключови думи:
закуска

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май