Хайде на пазар в петък!

Щом софиянци не искат да отидат на село, селото ще дойде при тях :)
Хайде на пазар в петък!

Много сме говорили и писали за това как храната вече не е същата и как днес е много по-трудно човек да си набави продукти с качеството, което (евентуално) помни от детството си. За щастие някои от нас са останали с по един-двама прародители на село, които със сетни сили осигуряват сезонен приток на вкусна продукция; други могат си позволят да ядат почти изцяло био; трети пък регулярно се възползват от услуги от типа на Истинската храна, които действат като посредници между градските чеда и традиционното производство. Но сравнително малко са тези, които регулярно намират времето и мотивацията да пропътуват известно разстояние, за да се срещнат със стопаните и да си закупят директно от тях.

Е, добрата новина е, че стопаните ще започнат да идват сред нас. Или поне това е намерението на хората от Слънце Луна, които организират своеобразен пазар този петък (06 юли) на открита тераса на ул. "Вежен" 12А в квартал Лозенец, София. Събитието ще продължи от 17 (посоченият в ивента начален час е сгрешен) до 20 часа и е с тенденцията да се превърне в традиция.

От страницата му във фейсбук разбираме още, че, въпреки формулировката "среща на локалните органик земеделци", там ще можем да пазаруваме директно не само от производители на плодове, зеленчуци и ядки, но и от фермери, добиващи мляко, мед и други. За огромното съжаление на част от нашия иначе сплотен колектив, там няма да се предлага месо, но това е разбираемо, предвид изповядваната от организаторите философия на хранене. По отношение на яйцата не се споменава нищо, но не виждаме обективна причина да не бъдат включени в асортимента.

Ако все още не е станало ясно, намираме идеята за страхотна и нямаме търпение да станем свидетели на практическата й реализация. Пазарските ни торби са приготвени и силно се надяваме, че това няма да е единственият ни шанс да ги напълним с истинска храна направо от нейните производители.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април