Вегетарианец на непълен хранителен режим?!?

Или защо месоядните да пропускат любимата си храна един-два пъти седмично?
Вегетарианец на непълен хранителен режим?!?

Ще бъдем честни – в екипа ни цари мир и любов по принцип, но често се делим на два отбора, които именуваме и като "Черешка" и "Бутче" ;)

Или иначе казано, някои от нас са абсолютни тревопасни, а други – откровени хищници и разбирателство между двата "вида" трудно може да бъде установено.

Естествено, на представителите на първия отбор им се повдига при вида на сочна пържола, а във втория лагер биха вили от глад цял ден, ако не натъпчат поне 150 грама месо в устата си. И, да, от "Бутче" знаят, че растителните храни са полезни и (може би) дори удължават живота, но не могат да спрат да ги възприемат като "гарнитура"...

Обаче скоро може да пробват компромисен вариант, за който специалисти твърдят, че е от страхотна полза за здравето им.

Според резултатите от американско проучване, 1-2 растителни дни няма да уморят месоядните от глад, но ще подобрят значително някои здравни показатели, при това за по-малко от година "случайно" вегетарианство.

Идеята е ежеседмично да изключвате всички видове месо и производни продукти от менюто си в два непоследователни дни. Ако спортувате редовно, тогава най-добре растителниия режим да е в дните ви за почивка или в тези с най-леки тренировки.

Експерти поясняват, че яйцата и рибата като източници на протеин са позволени, могат да се консумират и мляко и млечни продукти. Все пак най-балансираният вариант (дори за физически активните хора) е единият ден да бъде изцяло плодово-зеленчуков.

Това изчиства организма от токсини, облекчава работата на храносмилателната и отделителната система, намалява натоварването на черния дроб.

В САЩ още през 2003-та стартира кампания, наречена "Безмесен понеделник" (Meatless Monday), чиято цел бе да намали консумацията на наситени мазнини при американците поне за ден. Към тази кампания постоянно се включват нови и нови заведения, ресторанти, ведомства и цели интернет общества и днес е много популярна.

Хищниците от отбор "Бутче" все още ръмжат неодобрително, но, кой знае, може и да пробват някой горещ ден под одобрителните възгласи на "Черешки"-те. Само първо трябва някой да им докаже, че чистото, добре приготвено месо си струва да се замени ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април