Денят, в който осъзнах, че бадемите не се белят от самосебе си, беше денят, в който детството ми рязко приключи. От този момент нататък светът се превърна в едно много по-неприветливо място и аз започнах да гледам на него с недоверие и страх.
За добро или за лошо, има някои храни, които пристигат сред нас в състояние, което е твърде далеч от оптималното. Бадемите се оказаха класически пример за това с високото си съдържание на фитинова киселина, значителна част от която се съдържа в обвивката. За да добиете по-ясна представа, трябва да знаете, че приблизителното количество фитат, което човешкото тяло може да толерира, е между 100 и 400 милиграма. В 100 гр необелени бадеми има между 1100 и 1400 мг от въпросния антинутриент.
Ето защо денят, в който открих сравнително лесен и бърз начин за белене на бадеми, беше денят, в който детството ми постепенно започна да се завръща. Не искам да подценявам вашата кулинарна ерудиция, но нека допуснем, че сред вас има и такива, които все още не са научили въпросния животоспасяващ трик.
Нека допуснем, също така, че разполагате с 1 чаша бадеми, спешно нуждаещи се от обелване. Кипнете 4-5 чаши вода в дълбок съд. Прибавете бадемите. След минута до минута и половина отстранете съда от котлона и прецедете съдържанието му през гевгир или голяма цедка. Изчакайте бадемите да поизстинат, изберете произволен представител и го стиснете между палеца и показалеца си. Шлюп и воала! Продължете в същия дух до изчерпване на наличностите. След това изсушете на бавен огън или препечете на силен.
Добави коментар