Терминиране на храните-терминатори

Екшън с елементи на логика в полза на реалността
Терминиране на храните-терминатори

Не, бе, сериозно ли вярвате, че 100 грама грейпфрут може да ви отърве от еквивалентните му калории, умножени по 2? Или по 3? А пък нискомасленото мляко, в комбинация с овесени ядки, е направо като Заличителят на калории – поглъщате микса и той почва да унищожава. Като в компютърна игра: -100 точки, -200, и т.н.

Звучи страхотно, но много ни съмнява, че е вярно! Има купища изследвания, които твърдят, че капсаицинът в лютите чушки ускорява пулса, повишава температурата на тялото и по този начин увеличава разхода на енергия. За подобен ефект обаче, трябва да погълнете огромно количество от него, което ни се струва крайно невъзможно за всеки средностатистически индиец или мексиканец, камо ли за европеец.

Около тръпчивите грейпфрути пък витаят толкова легенди, че понякога се изненадваме как един плод е способен на подобни подвизи: хем съдържа ензим, ускоряващ изгарянето на мазнини, хем укротява желанието за похапване, хем има силно противоокислително действие... Шшшшт! Под сурдинка ще кажем, че не вярваме много-много в тия твърдения, особено, ако трябва да изяждаме по 100 килограма грейпфрути на ден, за да се превърнат в истина.

За белтъчините, които се съдържат в месото, яйцата и по-малко – в млякото и производните му, ще кажем, че наистина действат... по определен начин. Схемата е следната: разграждането на протеина изисква повече енергия, отколкото това на въглехидратите, например. Но при крайна калкулация разликата е толкова малка, че изобщо не си струва да я коментираме.

Не смятаме да продължаваме с изреждането на храни-терминатори, които пуцат калории. Подобно явление вероятно е възможно, но в бъдеще време.

По-скоро държим на това, че магиите съществуват в приказките и филмите. В реалния свят грижата за здравето и визията, към която се стремим, започват с внимателно отношение към храната и с конкретна, редовна физическа активност. Дали ще ги използвате разумно и в своя полза, или не, зависи единствено и само от вас самите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април