Тера Мадре Балкани 2012

Регионалният форум се случва този уикенд
Тера Мадре Балкани 2012

Ако не сте имали възможност да избягате от столицата този уикенд, то ви препоръчваме да не пропускате второто издание на форума "Тера Мадре Балкани", което тече в момента.

Регионалната среща, която се провежда в салона на БАН и в Ботаническата градина на СУ, беше открита снощи и ще продължи днес и утре. Тя се провежда по инициатива на движението "Слоу фууд" (Slow Food), чиято цел е опазването на строго специфични хранителни продукти и ястия в отделните райони на Европа.

По повод форума у нас гостува и основателят на "Слоу фууд" – Карло Петрини, който ще се включи в дискусионните панели.

Освен представители от всички страни на Балканите, в събитието ще се включат и Франция, Италия и Холандия. Днес до обяд се проведе отворен базар на автентични продукти от страните-участнички, който си струваше да се посети, а в момента тече кръгла маса на тема "Храната и виното като елемент от националната културна идентичност". Тук могат да се дегустират продукти от президиумите на "Слоу фууд" на Балканския полуостров, както и вина от местни сортове грозде и специфични ракии.

Вечерта ще продължи с "Трапеза на открито" – дегустация на храни, приготвени от младежите-делегати на Тера Мадре Балкани 2012. Входът за събитието, което е с начален час 19.00, е 15 лева. Ще има местни ястия, но и традиционни италиански вкусотии, вино и още куп изненади.

Сред готвачите са и нашите приятели от Foodies' Бояна и Борис, които ще се вихрят в Ботаническата градина. Ще чакаме снимки, ей! А, да – и през цялото време ще звучи приятен джаз :)

Утре форумът продължава с "Весели звуци от зеленчуци и песнопения с други растения" – джаз за деца, придружен от вкусни стихове. Панелът ще стартира в 11.00 ч. и ще бъде воден Венци Благоев и Мария Донева, които ще се постараят да забавляват най-малките в Ботаническата градина.

Е, добре, вече ви е ясно къде ще сме утре сутрин, нали? Може да се видим там :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май