Консумацията на определени храни може да повиши киселинността на стомаха, което може да доведе до киселини и дискомфорт. Важно е да знаете какво да ядете с повишено внимание, за да избегнете неприятни симптоми.
Симптоми на киселини
Киселините в стомаха са парещо или неприятно усещане зад гръдната кост, което обикновено се причинява от връщане на стомашна киселина в хранопровода.
Ето основните симптоми на киселини:
болка в гърдите – усещане за топлина или парене, което често се премества от корема към гърлото
кисел или горчив вкус в устата – поради отделяне на киселина от стомаха
оригване – свързано с повишено образуване на газове и покачване на стомашно съдържимо
усещане за бучка в гърлото или затруднено преглъщане
кашлица или дрезгавост – особено през нощта, поради дразнене на хранопровода
болки в гърлото или дрезгавост – ако киселината попадне в гласните струни
Какви храни могат да причинят киселини
Според експерта, ако ви е познато усещането за "огън отвътре", тогава проверете колко често приемате тези продукти:
- шампанско
- бира
- домати (и сосове на тяхна основа)
- портокали и цитрусови плодове
- чай от мента
- пържено месо
- колбаси и други мазни преработени храни
- лук (особено суров)
- шоколад
- кафе (дори без кофеин)
Тези храни могат да отпуснат долния езофагеален сфинктер или да раздразнят стомашната лигавица, което води до "пожар".
Важно е, ако киселините ви притесняват често, да обърнете внимание на диетата си и да се консултирате с гастроентеролог.
Добави коментар