Тайландска паста със скариди

Бързо, лесно и вкусно!
Тайландска паста със скариди

Определено тайландската кухня ми допада като вкус, съчетание на подправки, аромат и не на последно място продуктите, които се използват за ястията винаги с полусурови, защото времето за гответе е изключително кратко.

Ще споделя с вас любима рецепта в тай стил за паста със скариди. Тайландците обикновено използват оризова паста, което превръща рецептата веднага в изключително подходяща за хора страдащи от глутенова нетолерантност и липсват млечни продукти, така че е и за тези от вас, които имат лактозна непоносимост.

Необходими продукти за 4 порции:

1562857Thinkstock/Guliver

400 грама оризови спагети или обикновена паста
2 скилидки чесън
2 чаени лъжички Thai Fish Sauce
1/3 чаша концентрат от тамаринд сок
2 чаени лъжички оризов оцет
2 чаени лъжички кафява или палмова захар
½ чаена лъжичка черен пипер
2 супени лъжици кокосово масло
100 грама изчистени скариди
100 грама тофу нарязано на кубчета
1 яйце изпечено на сух тиган и накъсано на малки парчета
½ чаена чаша кълнове
2 супени лъжици безсолни печени фъстъци

В тенджера с подсолена вода сложете оризовите спагети да се сварят в рамките на не повече от 3-5 минути. След като стане готова я изплакнете със студена вода, така че да не залепне и я сложете в дълбока купа. Към нея в купата прибавете тамаринд и риба сока, оцета, захарта и черния пипер. Включете котлона на средна температура и сложете 2 супени лъжици кокосово масло. Добавете чесъна и след около 3-4 секунди добавете скаридите за още 2 минути, така че да придобият розов цвят. След което към тях добавете спагетите с всички подправки заедно с яйцето, тофуто и фъстъците и бъркайте още 2 минути. Сервирайте със сезонна салата.

Рецептата е изключително бърза, лесна и вкусна, тъй като с приготовленията и същинското готвене ще са ви необходими не повече от 20 минути. Продуктите необходими за тази вкусна и традиционна тайландска рецепта можете да намерите в големите вериги магазини, както и специализираните китайски магазини.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април