Тази диета значително намалява лошия холестерол

Тази диета значително намалява лошия холестерол

Според ново проучване на учени от университета в Сидни (Австралия), вегетарианската диета е свързана със значително намаляване на "лошия" холестерол и други сърдечно-метаболитни рискови фактори.

Изследователите са анализирали данни от 29 обикновени и 20 клинични проучвания, които разглеждат ефектите от диетата върху хора с или с висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Учените открили, че вегетарианската диета, която може да включва яйца и млечни продукти в допълнение към растителните храни, понижава нивата на LDL холестерола средно с 6,6 милиграма на децилитър (mg/dL) за шест месеца. Освен това е установено, че вегетарианската диета помага за контролиране на кръвната захар и насърчава загубата на тегло.

"Констатациите показват, че вегетарианската диета може да се използва за подобряване на лекарствената терапия, необходима за предотвратяване и лечение на редица кардиометаболични заболявания", казват изследователите.

Преди това проучване на учени от Института за биомедицински изследвания IDIBAPS в Испания показа, че диета, богата на каротини, може да бъде ефективен начин за предотвратяване на атеросклероза, пише e-zdravey.com.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май